Bu yazımızda YKS’ye nasıl çalışılır sorusu üzerinde duracağız. YKS (TYT-AYT) sınavına girecek olan tüm adayların mutlaka uygulaması ve bilmesi gereken çok önemli bilgiler, yöntemler, taktikler ve tavsiyeler için okumaya devam edin.
YKS’ye Nasıl Hazırlanmalı
YKS’ye az bir zaman kaldı. Öte yandan TYT-AYT ve YDT’ye çalışan birçok aday var. Bütün bu adayların tek eksiği var: MOTİVASYON. Birçoğunuz çalışıyor, didiniyor ama istediği ya da hak ettiği sonucu elde edemiyorsunuz. Çünkü sadece çalışmakla iyi sonuçlar elde edemezsiniz. Çalıştığınız sınava kararlı, azimli ve motivasyonu yüksek bir biçimde girerseniz alacağınız sonuç bir hayli iyi olacaktır.
Sınavda Bilen Değil, Rahat Olan Kazanır!
Sınavda Bilen Değil Rahat Olan Kazanır Sözünü herhalde duymuşsunuzdur. Bu gerçekten rehber edinilmesi gereken bir sözdür. Çünkü ne kadar bilgili olursanız olun, sınav zamanında yapacağınız stres sizi hafızası boş birine dönüştürebilir. Peki bu motivasyonu nasıl sağlayacağız?
Sınava birkaç hafta kala bazı adayların derslere karşı olan ilgisi azalmakta, ders çalışmaktan sıkılıyorlar. Bunu kötü bir hareket olmakla beraber doğal karşılayabiliriz. Ama kendinizi çok fazla bırakırsanız o zamana kadar uğraştığınız, emek verdiğiniz çalışmalarınız boşa gidecektir. Bu dönemde kendinizi ders çalışmaya zorlamak yerine sosyal aktiviteler ile uğraşıp, az ders çalışmalısınız. Bu sizi dersten tamamen soğutmaktan alıkoyar. Sınav vakti geldiğinde dersten sıkılmış bir biçimde girmek yerine motivasyonu yerinde bir aday olarak sınava giriş yaparsınız. Bu sizin başarınıza doğrudan etki yapar.
YKS’ye Nasıl Çalışılmalı
- Sınavdan Bir Beklentiniz Olmalı: Eğer sınava “öylesine giriyorum, ne gelirse giderim, yeter ki üniversite gelsin”gibi düşüncelerle giriyorsanız, 1-0 geriden başlamış olursunuz. Çünkü hedefi olmayan biri neyi, nasıl yapacağını da bilmiyordur. Düşünün ki yabancı bir şehirde şehri bilmeyen bir turist sokaklarda dolaşıyor. Bu turist rehber olmadan nasıl yolunu bulacak? Ona yol göstermeyen bir rehber olmadıkça dolanıp, duracaktır. Bu yüzden kendinize bir hedef belirlemeli, o hedef yönünde çalışmalısınız. Böylece sizin bir yolunuz oluşacak. Yolun sonunda da ulaşmak istediğiniz hedef. Kimi zaman koşacaksınız, kimi zaman yorulup dinleneceksiniz ama yılmadan, azimle ve inatla o hedefe ulaşacaksınız.
- Çalışmadan Karşılık Beklemeyin: Atalarımızın “Üç Kuruşa Beş Köfte Olmaz” diye meşhur bir sözü vardır. Gerçekten de çalışan insana emeğinin karşılığı bir şekilde veriliyor. Ama çalışmayan insan: O yaptığı tembelliğin cezasını çekiyor. Siz hiç etrafınızda çalışmadan üniversiteyi kazanan birini gördünüz mü Eğer ‘evet’ diyorsanız, size yalan söylüyordur. Mucizevi istisnalar dışında kimse çalışmadan üniversite kazanamaz. Bu yüzden siz önce elinizden geldiğince çalışmalı, sonra oturup meyvesini beklemelisiniz. Hiç kendinize güvenip benim ezberim veya mantığım iyi havalarına girmeyin. ÖSYM ne yiğitler devirdi…
- Kendinize Güven Çok Önemli: Burada çalışmayan insanı kast etmiyorum. Ama çalışan bir insan kendine bir şeyler eklemiş, kendini geliştirmişse onun korkup, stres yapması yersizdir. Çünkü o birey zaten sınava karşı önlemini almış, hazırlıklıdır. Kimse size gidip uzaydan soru getiremeyeceğine göre çalıştığınız konu hakkında bir soru tipi sorulacaktır. Sizin tek yapmanız gereken konuya iyi çalışıp bol soru çözmek. Uzun lafın kısası: çalışırsanız yaparsınız ama çalışmazsanız yapamazsınız.
Bir önceki yazımız olan Verimli Ders Çalışma Teknikleri başlıklı yazımızı okumak için, zuuh.net/verimli-ders-calisma-teknikleri bağlantısına tıklayın.
Bu konu hakkında söyleyeceklerim bu kadar. Gerisi size ve azim, istek ve kararlılığınıza bağlı. Şimdiden kolaylıklar dilerim…