[ads1]
Arşiv

Yaygın Eğitimin Önemi

[ads1]

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Yaygın eğitim nedir? Yaygın eğitimin önemi hakkında kısaca bilgi veriniz.[/box]

Yaygın Eğitimin Önemi

Yaygın eğitim, örgün eğitim imkânı bulunmayan her kesimden insan için yararlı bir eğitim türüdür. Hem devlet hem de özel kurumlar sayesinde bir birey toplumsal açıdan verimli hale eğitim alarak gelebilir. Yaygın eğitim sayesinde toplumun kültürel seviyesi artar ve kişiler bir veya daha fazla alanda becerilerini geliştirebilirler. Birden fazla eğitim ve öğretim imkânı sunulması insanların kişisel bilgi ve becerileri doğrultusunda gelişmesini mümkün kılar.

Yaygın eğitim insanların düşündüğünden daha büyük bir öneme sahiptir çünkü yaygın eğitim ile beraber toplumun ihtiyaç ve açıkları kapatılabilir. Böylece toplumsal, kültürel ve sosyal düzey artarak daha yarayışlı ve örnek bir millet haline gelinir.

Örgün eğitim bireyleri meslek sahibi olmaları ve ekonomik özgürlüklerini ellerinde tutmasını hedeflerken yaygın eğitim insanlara bir meslek sahibi olmaları doğrultusunda herhangi bir zorlama veya kısıtlama uygulamaz.

Örneğin, okuma yazma bilmeyen bir kişi yaygın eğitim sayesinde öğrenimini tamamlayabilir ya da kişisel ilgi alanlarında daha fazla bilgi ve beceri edinebilirler. Örgün eğitimini almamış ya da yarıda bırakan kişiler sosyal, kültürel ve sanatsal yetkinliklerini yaygın eğitim ile geliştirebilir ya da tamamlayabilirler.

[ads1]

Yaygın eğitimde özel derslerden çok grup derslerine önem ve ağırlık verilmesi eğitimi alan kişilerin sosyal iletişimin gelişmesine katkı sağlar.

Örgün eğitim ile herhangi bir ilgi veya alakası bulunmayan bireyler yaygın eğitim sayesinde hem sosyal becerilerini geliştirirler hem de toplumsal sorumluluklarını yerine getirirler. Ayrıca, meslek sahibi olmayan çoğu insan hobilerini bir fırsata dönüştürmek ve bu konuda uzmanlaşmak için yaygın eğitim kurumlarından destek almaktadırlar.

Bu da hayatın bizlere getirdiği imkânsızlıklarla başa çıkmanın başka bir yöntemidir. Mesela, örgün eğitim görmemiş, dikiş diken ya da örgü ören bir kadın halk eğitimlerinden veya diğer kurs imkânı sağlayan yerlerden sertifika alabilir. İlgi alanına göre bir sertifika alarak hem kendini geliştirebilir hem de bir meslek sahibi olma yolunda ilk adımı atabilir.

Farklı bir bakış açısı ile bakacak olursak; emekli bir kişi boş vakitlerini yararlı hale getirmek ya da yeni insanlarla tanışmak için yaygın eğitimi tercih edebilir. Her hangi bir kısıtlaması olamamasından dolayı yaygın eğitim her yaştan ve her kesimden insana yarar sağlamaktadır.

[ads1]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu