[ads1]
İcatlar

Takvimin icadı, Takvimi Kim Buldu?

[ads1]

Takvimin icadı

Tarihteki ilk takvimin icadı milattan önce 4000 yılında mısırlılar tarafından yapılmıştır. Mısırlılar Takvimi Nil nehrinin ne zaman taşacağını hesaplamak için kullanmışlardır. O tarihlerde Nil nehri yılın belirli günlerinde taşmakta ve halka ciddi anlamda zarar vermekteydi. Mısırlılar takvimi icat edip, bu durumun çözümü için kullanmışlardır. Nil nehrinin taşacağını bir kaç gün önceden öğrenen mısırlılar, olası bir taşkına karşı kendilerini ve mallarını önceden korumaya  alıyorlardı.

Türklerin kullandığı takvimler

12 Hayvanlı Türk Takvimi

Türklerin kullandığı ilk 12 hayvanlı türk takvimidir. İskitler döneminden Türklerin Müslümanlığı kabulüne kadar ki geçen sürede kullanılan bu takvim,  Güneş yılı esaslı olup her yıl bir hayvan ile temsil edilmektedir. Takvimin aylarını oluşturan hayvanlar Sıçan, Sığır, Pars, Tavşan, Ejder, Yılan, At, Koyun, Maymun, Tavuk, Köpek, Domuz.

Celali Takvim

Büyük Selçuklular döneminde Melikşah’ın emri ile mali işleri düzenlemek amacıyla oluşturulmuş olan Celali Takvim, Takvimi rubaileriyle ünlü bilgin Ömer Hayyam başında bulunduğu bir ekip tarafından hazırlamıştır. Celali takvim güneş yılı esaslı bir sistemdir.

Hicri Takvim

Hicri takvim, 1 yılı 354 yada 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan bir takvimdir. Hz.  Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç yılı kabul eden bu takvim, Ay’ın dünya çevresinde dolanımını esas alarak oluşturulmuş bir  sistemidir. Hicri takvime müslüman takvimi yada İslam takvimi de denilmektedir. İslam dini için bayramlar bu takvim esas alınarak kutlanmaktadır.

Miladi Takvim

Miladi takvim (Gregoryen takvimi)  Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan bir takvimdir. Hz. İsa’yı tarih başlangıcı kabul eder.  Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresini 1 yıl olarak kabul eder. Bu da 365 gün 6 saatlik bir zaman yapar.

[ads1]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu