[ads1]
İcatlar

Radyonun icadı, Radyoyu kim buldu?

[ads1]

Radyoyu kim buldu yada kim icat etti hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda Radyonun icadı ve tarihi hakkında altın değerinde bilgiler veriyoruz. Yazımızı okuduğunuzda radyonun icadı hakkında oldukça faydalı bilgiler öğreneceksiniz.

 

Radyonun icadı

Yayınlanmakta olan elektromanyetik dalgalarının alınıp, duyulabilen sese çevrilmesine yardımcı olan ve devrelerden oluşan cihaza radyo denmektedir.

Çok uzun seneler boyunca popülerliğini korumuş olan radyo günümüzde her ne kadar rağbeti az olsa da gene de kullanılan cihazlar arasındadır.

Telsiz telgraf olarak da kullanılan radyonun hem ticari hem de endüstri de kullanımı çok uzun seneler boyunca sürmüştür. Televizyonun icadına kadar oldukça farklı bir buluş olarak kabul edilmekte olan radyonun kablosuz bir biçimde insanlar arasında telsiz olarak kullanılabilmesi pek çok gelişmelerin ortaya çıkmasını da yardımcı olmuştur.

[ads1]

Radyoyu Kim Buldu?

İtalyan kökenli olan kâşif Guglielmo Marconi’nin radyonun icadı üzerinde emeği büyük olup radyonun babası olarak kabul edilmektedir.

İngiliz bilim adamı olan James Maxwell 1865 senesinde elektronik olarak üretilmekte olan radyo dalgalarının yayılmasının teorisini kurmuştur. Alman fizikçisi Heinrich Hertz de 1888 senesinde Maxwell’İn bulmuş olduğu teorisi pratik olarak gerçekleştirmiş ve bu hususta da öncülük etmişlerdir. Marconi ile beraber 1898 senesinde ilk radyo resmen doğmuş olmuştur.

İlk kullan alanı gemilerin sahiller ile haberleşmesi içindir. 1923 senesinde yüksek frekansa sahip radyo dalgalarının iyonsfer ile çarpışarak dünyaya döndüğü görülüp ispatlanınca radyo iletişim aracı olarak yaygınlaşmıştır.

İlk radyo kâşifi şu şekilde gerçekleşmiştir: Marconi bir gemide geliştirmiş olduğu radyoyla kıyıdaki hizmetçisi ile kablosuz telgraf yardımıyla 3 tane S harfi yollamıştır. Marconi’nin asistanı bu sinyali aldığı an ateş edecektir. Marconi 3 tane S harfini yollamak için komut verdiğinde ilk defa radyo dalgaları yeryüzünde yayılmış oldu. 3 tane S harfi böylelikle ile uzayda dolaştı ve alıcıya ulaşımı tamamlandı. Yani ilk radyo çalışmış oldu. Alıcıya ulaştığını gören hizmetçi Mignani ise bu sayede tetiği çekti ve deney başarılı bir hal aldı.

 

[ads1]

Radyo Nasıl Çalışır?

  • Radyo dalgaları; görüşmeleri, müzikleri ve verileri görünmez olarak milyonlarca kilometre ötedeki hava üzerinden iletilmektedirler. Bu iletme her gün farklı yollarda gerçekleşmektedir.
  • Aslında radyo, inanılmaz basit bir teknolojiye sahiptir. İletimler statik elektrik ile yapılmaktadır.
  • Bugün kullandığımız tüm radyolar bilgileri iletebilmek için sinüs dalgaları kullanmaktadır.
  • Binlerce radyo dalgası bulunmaktadır. Radyo yayınları, TV, uydu aktarımları, polis ve itfaiye radyoları, GPS sinyalleri ve cep telefonu görüşmeleri vb.
  • Her farklı radyo dalgası, farklı olan sinüs dalga frekansını kullanmaktadır. Bu biçimde de birbirinden ayrılmaktadırlar.
  • Radyolar alıcılardan ve vericilerden oluşmaktadır. Verici bir çeşit bilgiyi ya da mesajı alarak bunu sinüs dalgaları yardımı ile kodlar ve radyo dalgası olarak iletir. Alıcı bu radyo dalgasını alır ve almış olduğu sinüs dalgasındaki mesajları da çözer.
  • Ayarlayıcı son olarak mesajı sinüs dalgası olarak almakta ve radyo dalgasının üzerine bindirmektedir.
  • Bilginin iletimi bir çeşit telgraf gibidir. Verici şifrelemekle yükümlü, alıcı da çözmekle. Tıpkı iki insanın konuşmasına benzemektedir. Elektronik olan cihazların çalışma biçimleri böyledir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu