Peygamberimizin Namaza Verdiği Önem
Bu yazımızda, peygamberimizin namaza verdiği önem hakkında hayatından örnekler vererek kısaca bilgi verdik.
Müslümanlık aleminin önemli ibadetlerinden biri olan ve zor durumlarda kalınsa bile vaktinde kılınması gereken yaratılışımızın amacı olan namaz; Yüce Yaratanımızı Allah’ı zikretmek, onun adını anmak üzere her türlü kötülüklerden uzak durmak için kılınır. Peygamber Efendimiz ibadetlerinden namaza çok önem veren bir insandı ve namaz ile ilgili söylediği ‘’Namaz dinin direğidir.’’ sözü bunu açıklar. Peygamber efendimizin dinin direği olarak tanımladığı namaza, aynı zamanda çok düşkün olduğunu ve onu gözünün nuru olarak nitelendirdiği de bilinmektedir.
Peygamber efendimiz namaz kılarken sanki dünyaya veda ediyor ahiret alemine dalıyor gibi içten bir şekilde inanç yaşardı.Namazın ibadetler arasında toplayıcılık özelliği vardır. Bu ibadette, her türlü yapılması gereken tüm ibadetlerden bir parça bulunur. Namaz; kıyam, kıraat, rükû ve sücud gibi önemli noktalardan oluşan bir ibadettir.
Kur’ân-ı Kerîm’in içinde yer alan ayetlerden namaza işaret edilmiş olduğu, hatta rükû ve sücud tesbihleriyle de namazın nur olduğu anlatılır.
Kur‘a-nı Kerim’de namazla ilgili öyle önemli mesajlar vardır ki, o mesajların ilk muhatabı olan Peygamber efendimiz Hz. Muhammed bu mesajların gölgesinde bir hayatın sahibi olarak yaşar, ümmetine de hep böyle bir hayatı örnek göstererek tasvir ederdi.
Peygamberimizin namaza verdiği önem hakkında hadis-i şeriflerinde;
“Kim namazları vaktinde kılar ve onun abdestlerini tam ve güzelce alır, kıyamını, huşûunu, rükûunu ve secdelerini tam yaparsa, o namazlar ışık saçarak bembeyaz bir şekilde yükselirken:
‘Sen beni koruduğun gibi, Allah da seni korusun!’ diye dua eder.
Kim de namazı vaktinin dışında kılar, onun abdestini tam ve güzelce almaz, huşûunu, rükûunu ve secdelerini tam yapmazsa, onlar da simsiyah bir şekilde yükselirken:
‘Sen nasıl özenmeyip beni yitirdinse, Allah da seni (senin amelini) yitirsin!’ diyerek yükselir. Allah’ın dilediği yere varınca, paçavra gibi dürül üp, o kimsenin üzerine atılır!” buyurmuşlardır.
Cenâb-ı Hak buyuruyor: “Muhakkak namaz, mü’minler üzerine vakitlenmiş olarak farzdır.”
“Namaz, gözümün nûrudur.” (Nesâî, Ahmed bin Hanbel)Resûlullâh, ashâb-ı kirâma beş vakit namazın ehemmiyet ve muhtevâsını îzâh için şu suâli sordu: “–Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde bir nehir olsa da, o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?” Sahâbîler: “–O kimsenin kirinden hiçbir şey kalmaz.” deyince Resûl-i Ekrem: “–Beş vakit namaz da işte bunun gibidir. Allâh beş vakit namazla günahları silip yok eder.” buyurdu.