Misophonia Nedir, Ne Demek? Kelime anlamı ‘‘Sesten nefret etmek” tir. Misophonia, günümüzde gittikçe artan ve kişilerin gündelik hayatlarını çekilmez hale getirebilen bir hastalık türüdür. Bu hastalık nedeniyle kişiler gündelik hayatta sıkça karşılaşılabilecek seslerden rahatsızlık duyarlar.
İçindekiler
Misophonia Nedir?
Kelime anlamı ” sesten nefret etmek“tir. Genel olarak kişilerin sakız çiğneme, ağız şapırdatma, bir objeyi sürekli vurarak tıkırtı çıkarma gibi bazı seslerden rahatsız olmasıdır. Sadece seslerle de sınırlı kalmayıp sürekli tekrar eden bir hareketten de rahatsızlık duyulabilir. Örneğin karşısında oturan bir kişinin sürekli bacağını sallaması gibi
Günümüzde bu rahatsızlığın görülme oranı gittikçe artmaktadır. Kişiler günlük hayatta karşılaşılan ve çoğu kişinin normal olarak karşıladığı seslere karşı tepki verebilir. Başkaları var olan sesin farkında bile değilken misophonia hastalığı olan birinin sesler daha çabuk dikkatini çeker ve duyduğu sese karşı tahammülsüzleşir.
Sinemada film izlerken yanınızdaki kişinin yediği patlamış mısır sesi, arkadaşlarınızla bir kafede çay içerken çıkan çay höpürdetme sesi, gece uyurken eşinizin nefes alış veriş sesi, bir yolculukta sıkız çiğneyen kişinin çıkardığı sesler sizi rahatsız ediyor ve daha önemlisi öfkelendiriyorsa, oradan ayrılmak istiyorsanız misophonia olabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki dönemsel olarak insanlar hassas olabilir dikkat edilmesi gereken bu durum sürekli hale gelmiş olmasıdır.
Misophonia Belirtileri
Genellikle Misophonia Belirtileri şunlardır;
- ağız şapırdatma sesi,
- çayı höpürdeterek içme sesi,
- yüksek sesli nefes alma,
- düdük sesi gibi sesler tetikleyici olabilir.
Zaman zaman herkes bu seslerden rahatsızlık duyabilir fakat misophonia hastalığı olan bir kişiyi bu sesler tetikleyebilir. Kişide, sinirlilik ve saldırganlık hali görülebilir. Kişiler bu çevresel seslere karşısında öfkelenip kontrolü kaybedebilir. Uykusuzluk, depresyon hali, stresli bir dönemden geçildiği vakitler seslere karşı duyulan hassasiyete artış görülebilir.
Misophania Tedavisi
Şuan için hastalığın bilinen bir tedavisi olmamakla birlikte bu konu hakkımda çalışmalar yapılmaktadır. Seslere tahammülsüzleşen kişinin bu durumu sosyal hayatını olumsuz etkiliyor ve aşırı sinirleniyorsa psikolojik destek almak en mantıklı tercih olacaktır. Alınacak destek ile kişide bu tahammülsüzlüğe sebep olan nedenler anlaşılabilir. Her bir bireyin yaşadığı sıkıntılar ve onu tetikleyen şeyler farklılık gösterebilir.
Psikolojik destek almaya gerek duymayan kişiler;
- Sesten çok olaylara odaklanmaya çalışabilir,
- Uykusuzluk gibi insanı hassaslaştıracak durumlardan uzak kalmanın faydası mutlaka olacaktır,
- Spor yapmak, yürüyüş yapmak gibi mutluluk hormonu salgılanmasına faydası olacak etkinlikler yapılabilir.