Kontak Lens yada Kontakt Lens olarak bilinen optik mercekler son dönemlerde gençler tarafından oldukça rağbet görmektedir. Öyle ki, göz problemi olanlardan daha çok göz rengini değiştirmek isteyenler tarafından kullanılmaktadır. Peki, doğru kullanılmadığı durumlarda çok ciddi sağlık problemi açabilecek olan bu lensler ne kadar güvenli? Bu yazımızda Kontak lensler nedir, nasıl kullanılır, çeşitleri ve aralarındaki farklar hakkında faydalı bilgiler verdik.
İçindekiler
Kontakt Lens Nedir?
Kontakt lensler göz bozukluklarının düzeltilmesi için kullanılan optik merceklerdir. İlk kez 1887 yılında Fransa’da Göz doktoru Adolf Gaston Eugen Fick tarafından miyop hastalığının tedavisi için üretilmiştir. Göz üzerindeki varlığının çok yakından bakılmadıkça fark edilmemesi nedeniyle bireyin göz rengini değiştirmesi isteği üzerine renkli lens kullanımı da vardır.
Kontakt Lens Kullanımı
Kontakt lens kullanımı için öncelikle bir göz muayenesi yapılır ve gözün lense uyumu test edilir. Doktor kontrolünde ilk önce hastane ortamında deneme lensi takılır ve göz uyumuna bakılır. Lens uyumu gerçekleştikten sonra doktordan göz bozukluğuna uygun lens reçetesi alınır. Bu süreçte birçok lens markası değişimi oluyor. Gözün lense alışma süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. İsteğe bağlı olarak lens seçiminde günlük ve aylık kullanım çeşitleri seçilebilir.
Lens kullanımı günlük lenslerde kullan attır. Aylık lens kullanımında Kontak lensler gün içerisinde gözde en fazla 10 saat durmalıdır aksi halde gözde batma, yanma, ağrı gibi sonuçlara yol açar.
Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?
Kontakt lensler yumuşak ve sert olarak iki grupta ayrılır. Ancak renkli Kontakt lensler de vardır.
Yumuşak (Hidrojel) Lens
Kullanımı sert Kontakt lense göre daha kolaydır. Yumuşak Kontakt lensler göz küresini kolaylıkla saralar. Hipermetrop, miyop, astigmat, presbiyopi görme bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Sert Kontakt Lens
Sert Kontakt lensler de yumuşak Kontakt lensin kullanılabildiği tüm göz bozukluklarında kullanılabilir. Sert Kontakt lens kullanımı çoğunlukla düzensiz ve yüksek astigmatı olan hastalarda kullanılır. Göz küresini yumuşak lens gibi sarmamaktadır. Konforu yumuşak Kontakt lenslere göre daha düşüktür.
Renkli Lens
Daha çok göz bozuklukları dışında kişinin kendi istediği göz rengine sahip olmak için taktığı lens çeşididir. Ancak bu lensler doktor kontrolü altında numaralı olarak kullanılmalıdır.
Kontakt Lens Kriterleri
Kontakt lens gözde bulunduğu süreçte uyunmamalı, duş alınmamalı, havuz ve denize girilmemelidir. Aksi halde göze yapışabilir. Lens kullanımı sırasında gözde batma, kızarıklık belirtileri görüldüğünde lens hemen gözden çıkarılmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Kontakt Lens kullanımında dikkat edilmesi gerekenler
- Lens göz içerisinde yapışıp kalmamalı. hareket etmelidir.
- Korenea’yı tam olarak sarmalı ve göze baskı yapmamalıdır.
- Gözde kuruluğa sebep olmamalıdır.
- Birey lens taktığında net bir görüşe sahip olmalı gözde yaşarma, kızarma, ağrı yapmamalıdır.