Kırgızların Sosyal Yaşantıları Ve Dil Özellikleri
Kırgızlar hakkında ne biliyorsunuz? Bu yazımızda Kırgızların sosyal yaşantıları ve dil özellikleri hakkında bilgi verdik.
Kırgızlar
Kırgızistan Orta Asya’da bulunan bir ülkedir. Bişkek Kırgızistan’ın başkentidir. Buranın yapısı engebelidir ve aynı zamanda çok dağlık bir alandır. Kırgızlar birçok sene göçebe hayatı sürdürmüşlerdir ve sonrasında ise sovyetler birliği döneminde yerleşik hayata adım atmışlardır. Kırgızlar göçebe hayatını uzun seneler sürdürse de yine de geleneklerinden bir türlü ayrılamamışlardır. Kış mevsiminde köylere göç edip yazın ise yaylalarda durmuşlardır.
Kırgızlar hayatlarını keçeden yapılmış bir evde sürdürürler. Keçeden yapılmış evlerin özelliklerinden birisi yazın serin olması ve kışın ise sıcak tutmasıdır. Tarım ile uğraşarak veya hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamaktadırlar. Aslında tarım yapılacak çok fazla alanları yoktur fakat bazıları; hayvancılıktan çok yerleri olduğu için tarım ile uğraşmaktadır. Kırgızlarda ulaşım her zaman için atlar ile yapılmıştır. Göç edileceği zaman bütün eşyalar atların sırtına koyulur ve ulaşım gerçekleştirilir. Kırgızistan’ın para birimi somudur ve her zaman için bu para birimi kullanılır. Kırgızlar bağımsız olduklarını 1991 senesinde ilan etmişlerdir. Yemeklerinde mutlaka et gibi hayvan mamulleri bulunur, aynı zamanda süt, yoğurt gibi besinleri tüketmeyi çok severler.
Kırgızların Sosyal Yaşantıları
Kırgızların sosyal yaşantıları saygı üzerine kurulmuştur. Aile büyüklükleri bir konu hakkında ne diyorsa onu uygularlar ve asla saygısızlık edip sözlerini çiğnemezler. Çünkü; Aile büyükleri Kırgızlar için çok önemlidir. Kırgızlar aynı evin içerisinde 3 nesil yaşamaktadır. Ailenin en büyüğüne Aksakal ismi verilir ve Aksakal ne derse ailede onun sözü geçer, aileye önderlik eder.
Ailenin en büyüğünün eşi yani aksakal’ın hanımı da ev işlerinden sorumlu olur ve akşam yemeğini hazırlar. Ev işlerini yapar. Akşam yemeğine diğer öğünlere göre daha fazla önem verilir ve akşam yemeği esnasında bütün aile mutlaka sofrada olmalıdır.
Ailenin tamamı sofrada olmadan yemeğe asla başlanmaz. Herkesin sofraya oturması ve aynı anda yemeğe başlaması gerekir. Çocuklar ve aynı zamanda hamile kadınlar Kırgızlarda büyük önem taşır ve çocuklara çok değer verip hamile bayanların yormazlar. Bir bebek dünyaya geldiğinde bebeğin ismine karar vermek için at koyma töreni gerçekleştirilir. Tanıdık bütün herkes bu törene gelir ve bebeğe bakar. Bebeğin ailesi misafirlere ziyafet verir. İsme ise Aksakal karar verir. Kalpak, Kırgızların milli bir şapkasıdır. Komuz ise üç teli bulunan bir çalgı çeşididir ve Kırgızlar çok fazla kullanılır. Özellikle; özel günlerde, düğünlerde ve bayramlarda bu çalgı mutlaka çalınır.
Kırgızlar tarafından oynanan oyunlar ise at güreşi, oğlak kaçırma, kız yakalama, 9 taş ve kökbörü dür. Bu insanlar her zaman sadakatli saygı ve sevgi doludur ve milletine çok bağlıdır. akrabalık ilişkilerine ve aile yapısına çok değer verirler.
Birçok önemli destanları mevcuttur ve en önemli destanları ise Manas destanıdır. Kırgızların kullandığı resmi dil Rusça ve Kırgızca dır. Kırgızlar devlete büyük önem verirler ve kutsal olduğunu düşünürler. Kırgızların dil özellikleri ise aşağıdaki gibidir.
Kırgızların Dil Özellikleri
- Kırgızca genel olarak Altay Türkçesi ve aynı zamanda Kazakçaya çok benzemektedir.
- Kırgızca da birçok Türkçe kelimeler bulunur fakat harflerden bazıları farklı şekilde kullanılabilir.
- Kırgız alfabesinde 36 harf mevcuttur.
- Alfabede bulunan 36 harften 22 tanesi ünsüz, 8 tanesi ise ünlü harflerden oluşmuştur.
- 36 harfin içerisinde iki tane inceltme, 4 tane ise ünsüz birleşimi harfler yer alır.
- Kabul ettikleri İslam dini sebebiyle dillerinde Farsça ve Arapça da kullanılmaktadır.