[ads1]
Arşiv

İstanbulun Fethi

[ads1]

İstanbulun fethi 15. yüzyılda 7. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından (II. Mehmed) 6 Nisan 1953 tarihinde başlamış, 1 ay 3 hafta 2 gün süren Osmanlı-Bizans savaşında Osmanlı Kazanmış ve 29 Mayıs 1453 tarihinde Osmanlı Devleti istanbulu fethederek Bizans İmparatorluğu yıkılmıştır.

İstanbulun Fethinin Nedenleri

Konstantinopolis, güzelliği ve stratejik konumu sebebiyle pek çok krallık ve millet tarafından ele geçirilmek istenen bir şehirdir.  O tarihe kadar Roma ve Bizans İmparatorluğunun  hakimiyeti altında olan konstantinopolis’i bir çok millet ve krallık fethetmeye çalışmış fakat başarılı olamamıştır.  Galaplar, avarlar, emeviler, ruslar, bulgarlar ve daha niceleri başarısız fetih girişimlerinde bulunmuşlardır. Bizans İmparatorluğunun Konstantinopolis’i kaptırmaya hiç niyeti yoktur.

İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur.

-Hz. Muhammed (sav)

Hz. Muhammed‘in bu sözü üzerine Müslüman aleminden bir çok ordu peygamber sözüne  nail olmak ve güç kazanmak için İstanbul’u fetih girişiminde bulunmuş, şehri kuşatmış fakat ele geçirememiştir.

[ads1]

Osman Gazi (Osmanlıyı kuran kişi) İstanbulu fethetmek istiyor fakat bunun için gücü yoktu. Çünkü henüz sadece küçük bir beylikti. Bu nedenle oğullarına İstanbul’u aç, gülizar yap diyerek İstanbulun fethi ile ilgili vasiyet etmiştir. Bu ve peygamber sözünü üzerine Osmanlı devleti İstanbul’u almak için kuşatmalara başlamıştır.

İstanbulun Fethi

Osmanlıda istanbulu ilk kuşatan Yıldırım Beyazıt olmuştur (1391). Kuşatma sırasında Macarlar’ın Osmanlıya saldırması nedeniyle fetih gerçekleşememiştir. Sultan Beyazıt Macarları püskürttük ten sonra 1395’te tekrar Bizans’a saldırmıştır. Fakat bu seferde Haçlılar saldırmaya başlamıştır.  Haçlıları yenen Beyazıt,  Osmanlı devletinin adını tüm dünyaya duyurmuş ve korku salmaya başlamıştır.  Yıldırım 3. kez istanbulu fethetmek istemiş fakat kuşatma başarısız olmuştur.Peygamber sözüne nail olmayı ve Osman Gazi‘nin vasiyetini yerine getirmeyi kafasına koyan Yıldırım,  4. kez fetih girişimi için hazırlık yapmaya başladı. 4. Fetih girişiminde bu seferde Timur tehlikesi baş göstermiş, Doğudan gelen Timur, Anadoluyu tarumar ederek taş üstünde taş omuz üstünde baş bırakmamıştır. Bu nedenle  Yıldırımın 4. girişimi de başarısız olmuş, İstanbulu fethedememiştir.

Daha sonraları Fetret Devri‘nde Yıldırımın oğlu Musa çelebi, ardından da 2. Murat şehri karadan kuşatmayı başarmıştır. Fakat bu iki fetih girişimi de ne yazık ki başarısızlıkla neticelendi.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un Fethi

Zaman ilerlemiş, Osmanlıda koca kurt 3. Murat ölmüş yerine oğlu Genç Mehmed geçmişti. 2. Mehmed 2. defa tahta geçtiğinde artık tek hedefi atalarına sorun olan İstanbu’u fethetmek olmuştur. İlk iş olarak Yıldırım Beyazıt’ın yaptırmış olduğu Anadolu hisarının karşısına yeni bir hisar yaptırdı. Hisarın yapıldığını gören Bizans,   2. Mehmed’in fetih girişiminde olduğunu anladı. Hristiyan aleminden yardım istemişti ve Haliç’e devasa bir zincir bağlayarak geçişleri engellemişti. Bunun yanında surlar zaten yüz yıllardır geçilemiyordu.

Fatih, Bizans’a İstanbul’un  savaşılmadan teslim edilmesini istedi. Fakat Bizans buna yanaşmadı.  Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmed (2. Mehmed) , Surları için Şahi adını verdiği devasa bir top yaptırdı ve 6 Nisan 1453’te  osmanlı ordusu surların önüne geldi.

[ads1]

Savaş başladı ve ordu top atışlarına tutuldu. Surların zayıfladığı yerlerde gedikler  açılsa da bu alanlar müdafiler tarafından onarıldı. Osmanlı gemileri Halicin ağzında zincirin diğer tarafından Bizans ile karşılıklı top atışları yapıyor fakat Zincirin diğer tarafına giremiyordu.

Bizans’a yardım için 2 gemi haliç’e yaklaştı fakat haliç girişinde karşısında Osmanlı donanmasını gördü. Bir şekilde Osmanlı gemilerini atlatan bu yardım gemileri İstanbul’a girmeyi başardı.

Bu durum Osmanlı ordusunun moralini bir hayli bozmuştu.  Fatih, başarısızlığın izlerini silecek ve askerlerin moralini yükseltecek tedbirler almaya başladı. Kara surları daha sağlam oldukları için onun yerine daha zayıf olan Haliç surları hedef alındı. Fakat Haliç zincirlerle kapatılmıştı. Bunun üzerine gemileri karadan yürütme planı devreye girdi.

Fatih Sultan Mehmed tarihte eşi benzeri olmayan bir ilke imza atarak onlarca gemiyi bir kaç gecede karadan yürüterek Haliç’e indirmeyi başardı. Gemileri bir anda karşısında gören bizans askerleri ne olduğunu anlayamadı. Türkler Müthiş bir deha ile gemileri karadan yürütmüştü.

29 Mayıs 1453 Günü şehri düşürecek son saldırıya geçildi. Surların önüne çekilen merkez asker kuvvetleri de atağa geçti. Bizans askerleri her ne kadar gedikleri korumaya çalıştıysa da pekte başarılı olamadılar. Ve Osmanlı ordusu gediklerden geçerek şehir içine girdi. Bizans İmparatoru mertçe savaşıp savaş alanında ölmüş, istanbulun fethi gerçekleşmiş, fatih  artık istanbul’u ele geçirmişti.

Hz. Muhammed’in sözüne nail olan Fatih, Artık tüm İslam aleminin kahramanı olmuş, saygısını kazanmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu