[ads1]
Kimdir

Hz. Ömer kimdir? Hz. Ömer’in Hayatı

[ads1]

Hz. Ömer Kimdir? Müslüman tarihi göz önüne alınırsa, İslam’ın refahı ve yayılması için büyük bir temel oluşturan birkaç isim ortaya çıktı. Bu isimler arasında öne çıkanlardan biri de Müslümanların ikinci halifesi olan Hz. Ömer’dir.

Hz. Ömer’in Hayatı

Hz. Ömerin hayatı Mekke’de başladı. Hz. Ömer, MS 581 yılında Mekke’de doğdu ve Kur’an’ın asil bir ailesine aitti. Hz. Ömer Hattab’ın oğludur.

Başlangıçta Müslüman olmayan biriydi ama daha sonra İslamiyet’e geçti. Müslüman olduktan sonra, ona hakkı yanlıştan ayıran “Faruk” unvanı verildi. Hz. Ömer’ (r.a) Müslüman olması İslam tarihinin en dikkat çekici olaylarından biri oldu. Ömer, çok ünlü bir iş adamıydı ve ticaret heyetlerini Suriye ve Irak’a yönlendiriyordu. Peygamber Efendimiz (sav) Peygamberlik iddiasını açıkladığında, Hz. Ömer Bin Hattab, İslam’ın sert bir rakibi olmuştu.

O kadar ki, bir gün kılıcını aldı ve Hz. Muhammed‘i (s.a.v) öldürmek niyetiyle evinden ayrıldığı yolda, birisi ona önce İslam’ı kabul etmiş olan kendi kız kardeşi ve kayınbiraderi ile başa çıkmasını söyledi. Doğrudan onlara gitti ve kapılarını çaldı, Kur’an-ı Kerim’in evin içinde okunduğunu duyabiliyordu. Bu onu öfkelendirdi ve kayınbiraderini dövmeye başladı, bu sırada kocasını korumaya çalışan kız kardeşini yaraladı. Yaralı kız kardeşi kararlı bir sesle, Ömer! Bizi istediğin kadar yenebilirsin, ama inancımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bu onu sakinleştirdi ve onlardan Kutsal Kur’an’ın bir kısmını onun için okumasını istedi. Kur’an ayetleri tarafından o kadar etkilendi ki gözleri gözyaşlarıyla doluydu. Doğrudan Peygamber Efendimize gitti, gördü ve İslam’ı kabul etti. Mekke’nin güçlü, korkusuz ve etkili bir adamı olduğu için Müslümanlar için bir güç kaynağı olduğunu kanıtladı. Hz. Ömer’in bu mucizevi değişimi aslında Peygamber duaların sonucuydu.

Hz. Ömer (RA) hayatı boyunca çok sayıda reform getirdi. Hz. Ömer’in getirdiği bazı önemli reformlar:

[ads1]

Hz. Ömer Reformları

  • Beytül-Mal’ın (devletin insanlar için hazinesi) kurulması onun en büyük başarılarından biriydi.
  • Sulh hakimlerinin mahkemeye çıkacağı davalara karar vereceği uygun bir yargı sistemi kuruldu.
  • Ülkenin korunması için ordu karargahı kuruldu.
  • Kanallar ve yollar inşa edildi.
  • İmamlara, öğretmenlere ve muazzinlere okullarda ve camilerde ücret verildi.
  • Cezaevleri ve Polis karakolu inşa edildi.
  • İlk İslami Ay takvimi oluşturuldu ve Hicret sistemi başlatıldı.
  • Nüfus sayımı yapıldı.
  • Refah evleri ve yetimhaneler inşa edildi.

Hz. Ömerin Vefatı

Peygamber Efendimizin cenneti ödüllendirdikleri müjdesini verdiği on mübarek kişiden biri olan Hz. Ömer, MS 644 yılında Pers asıllı bir köle tarafından ağır bir şekilde bıçaklanarak yaralandı. Bu yara ölümcül derecedeydi ve altmış üç yaşında vefat etti.

Hz. Ömer Hakkında Sıkça Sorulanlar

[toggle title=”Hz. Ömer’in Kaç Çocuğu Vardı?” state=”open”]Hz. ömer’in 4 çocuğu olmuştur. Bunların isimleri; Abdullah bin Ömer, Asim bin Ömer, Hafsa bint Ömer ve Ubeydullah bin Ömer’dir.[/toggle]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu