Hz. Meryem Kimdir? Hz. Meryem’in Hayatı
Hz Meryem’in hayatı, herkes tarafından merak edilen ve araştırılan dini konuların başında gelmektedir. Peki, Hz.Meryem kimdir? Hem İslam inancında hem de diğer dinlerde masumluğun ve temizliğin simgesi olarak nitelendirilen bir kadındır.
Hepimizin adını ve olayın birazını bildiğimiz Hz.Meryem aslında Allah’ın en büyük mucizelerindendir. Hz. Meryem’in İmran adındaki babası, Hz.İbrahim’in soyundan gelmektedir. İmran, Nasıra adlı şehirde yaşamaktadır.
Bir gün İmran rüyada Beytül Makdis’in (yani Kudüs’te yer alan Süleyman Mabedi) bütün kandillerinin tek tek yandığını görür. Rüyadan uyanmasından sonra İmran eşini de yanına alarak Kudüs’e taşınır. Burada eşi Hanna’yla birlikte Süleyman Mabedi’nde hizmet etmeye başlarlar.
En Büyük Üzüntüleri: Evlat Hasreti
İmran ile Hanna’nın en fazla üzüldükleri konuysa evlatlarının olmamasıdır. İkisi de artık çok yaşlanmışlardır ve hiç evlatları olmadığı için de bu duruma oldukça fazla üzülmektedirler. İki yaşlı sürekli Allah’a onlara bir evlat vermeleri için dua ederler. Bir zaman sonra da bu iki yaşlı insanın duaları kabul olur ve Allah onlara bir evlat verir. Bu konuda Hanna tarafından Allah’a edilen şükür, Kuran’da da geçmektedir. Bu şükrü okumak için Ali İmran suresinin 35.ayetine bakabilirsiniz.
Eşinin hamile kalmasıyla birlikte Tevrat’taki hadiseler de gerçek olmaya başladığı için herkes doğacak bebeğin onlar için Mesih yani kurtarıcı olacağını beklemektedir. Ancak doğum gerçekleşince bir kız bebek dünyaya geldiği için herkes üzülür.
O zamanlarda kadınların Havra’lara girmesi de yasaktır ancak eşini de kaybetmiş olan Hanna mabede dua etmeye gider. Zaten mabette çıkan kavgada da Hanna da ölür. Artık küçük bebek yalnızdır.
Zekeriya Peygamber Dönemi
Hz.Meryem, yalnız kalınca onu teyzesinin de eşi olan Zekeriya peygamberi himayesine alır. 14 yaşındaki Hz.Meryem bu yaşına kadar sürekli mabedin işleriyle ve ibadetle meşgul olmuştur. Bir gün, yine ibadet ederken bu kez kendisine Allah tarafından Cebrail (a.s) gönderilir. İnsan gibi görünen melek Hz.Meryem’e Allah’ın bir evlat vereceğini söyler. Aslında bu konuyu Kur’an-ı Kerim’den de öğrenebiliyoruz. Yüce kitabımızdaki Meryem Suresi bize olayı tüm açıklığıyla anlatıyor.
Konu için 16-17-18-19-20 ve 21.ayetlere bakabilir ve melekle Hz.Meryem arasında geçen konuşmaları okuyabilirsiniz. Cebrail ile görüşen Hz.Meryem meleğin de dediği gibi bir süre sonra hamile kalır. Bunu hiç kimseye açıklayamayacağı için de insanlardan uzaklaşarak bir mağaraya çekilir ve doğumuna kadar orada kalır. Bebeğin doğmasının ardından da şehre döner.
Hz. İsa’nın Peygamberliği
Allah’ın bu aşamada Hz. Meryem’e konuşmaması gerektiğini söylediği bilinmektedir. Hz.Meryem de buna uyar ve onun yerine bebeği halka karşı konuşmaya başlar. Artık herkes onu Mesih olarak görmeye başlar.
Ancak Rum hükümdar bunu hoş karşılamayınca akrabaları Yusuf Neccar annesiyle Hz.İsa’yı oradan alarak Mısır’a gider. Hz.İsa 12 yaşına gelene dek Mısır’da hayatlarını sürdürürler. 12 yılın ardından Rum hükümdar öldüğü için tekrar şehre dönerler. İsa peygamber 32 yaşına geldiğindeyse Allah onu peygamberlikle görevlendirir. Hz. İsa birçok mucize göstermiştir.
Bunlardan bazıları:
- Ölüleri dirilten,
- Hastaları iyileştiren,
- Cansız bir çamurdan canlı kuş çıkaran vb. mucizeleri gösteren bir peygamberdir.
Hıristiyanlara göre Hz. İsa çarmıha gerilmiştir. İnancımıza göreyse Hz. İsa göğe yükselerek kıyamet gününe kadar beklemektedir.
Hz. Meryem’in Ölümü
Hz.Meryem, Hz.İsa’ın ölümünden sonra dört yıl daha yaşamıştır. Cennet ile müjdelenmiş olanlar arasında yer alan Hz.Meryemin hayatı ve temizliği hepimizce örnek alınması gerekir. Ölene dek ibadet eden Hz. Meryem’in mezarının nerede olduğu ise bilinmemektedir.
Bazı kaynakların Mecdeleli Meryem adındaki bir başka Meryem’den de bahsedildiği görülmektedir. Kaynaklarda zikredilen bu Meryem ise, Hz.İsa’nın karısıdır.
Hz. Meryem hakkında Sıkça Sorulanlar