Hepatit C Nasıl Bulaşır? Hepatit C Belirtileri ve Tedavisi
Hastalıkların bir kısmı bulaşıcı özellikleriyle bizleri korkutur ve önlem almayı gerektirir, Hepatit C Virüs (HCV) de bunlardan bir tanesidir. Hepatit C virüs vasıtasıyla karaciğerde iltihap ve hasara yol açan bulaşıcı hastalıktır. Aynı zamanda farklı zaman aralıkları boyunca etki eden çeşitleri vardır: kronik ve akut olarak; bunlar altı ay gibi kısa sürelerde veya ömür boyu sürebiliyor.
Hepatit C Nasıl Bulaşır?
Hepatit C’nin çoğunlukla kan yoluyla bulaştığı biliniyor.
Kan yoluyla bulaşma örnekleri:
- Kan bağışı yapan veya yaptıran kişiler
- Diş hekimi, hemşireler gibi sağlık çalışanlarının yaşadığı iğne batması kazaları
- İğne ile uyuşturucu maddesi kullanan kişiler
Kan bağışı yaptıran kimsede Hepatit C varsa tek kullanımlık aletler kullanılması bu sebeplerdendir. Bunun dışında genetik yolla geçebilen bir hastalıktır. Annede taşınan Hepatit C geni yeni doğan bebeğe geçebiliyor. Düşük bir ihtimal de olsa cinsel yolla da bulaşabiliyor. Verdiğim örnekler dışında nefes, tükürük (öksürme, hapşırma, öpüşme vb.), aynı kaptan gıda tüketme, aynı yerde tuvalete girme gibi yollarla bulaşmaz.
Hepatit C Belirtileri
Hepatit C kendini belli etmeyen ve yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Bu yüzden belirgin belirtileri fazla değildir.
Fakat bazı hastalardaki belirtiler şunlardır:
- Sarılık
- Ateş
- Kusma, bulantı
- Halsizlik, iştah eksikliği
Çoğunlukla belirtisi olmayan bu hastalık bir tepki gösterdiğinde yaklaşık iki ay sonra başlar. Belirtisi olmadığı kişilerde ise karaciğere yönelik yapılan testlerde ortaya çıkabiliyor.
Hepatit C Tedavisi ve Korunma Yolları
Eğer erken teşhis sağlanabilirse yararlı ve son verici tedaviler uygulanabiliyor. Bunu da aralıklı zamanlarla karaciğere dair testler yaptırarak sağlayabilirsiniz. Şu anlıkla bir aşısı yoktur. Bu gizli ve korkutucu hastalığa yakalanmamak için önlemlerimizi ciddi bir şekilde almalıyız. Karaciğerimiz vücudumuzdaki çok fazla işi yapan organımızdır ve bizim için önemlidir. Bu yüzden temizliğimize dikkat etmeli, tek kullanımlık malzemeler tercih etmeliyiz, sık sık testlerimizi yaptırmalı; çevremizdeki insanları da böylece tehlike altına atmamalıyız. Karaciğerimize de fazlasıyla zarar veren alkol, yüksek oranda sodyum içeren gıdalar, doymuş yağlar ve bilinmeyen bitki çaylarından uzak durmalıyız.