Hepatit B Nedir?
Hepatit B tüm dünyada yaygın olarak var olan bir rahatsızlıktır. Aslında basit deyişle akciğer itihabı olarak bilinir. Hastalığın sebebi hepatit B virüsüdür. Bu rahatsızlık bulaşıcıdır. İnsandan insana kan, kan ürünleri, enfekte olmuş vücut sıvılarıyla bulaşır. Korunmadan yapılan seks, temiz olmayan iğneler, uyuşukluk veren ilaçlar, tıbbı cihazlar ve gebeyken bebeğe bulaştırma bu virüsün geçiş yollarıdır.
Hepatit B; ortak bardaklardan ve tabaklardan yeme içmeyle bulaşmaz. Aynı zamanda havuza girme, öpüşme, öksürme, hapşırma yoluyla da bulaştığı görülmez. Hepatit B ilerlemediği sürece tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Hepatit B Taşıyıcılığı Nasıl Olur?
- Hepatit B hastası bireyle cinsel ilişki
- Uyuşturucu kullananlar
- Kuaför ve güzellik merkezlerinde sterilize edilmemiş manikür setleri
- Makaslar
- Tıraş bıçakları
- Eczanelerde ya da kuyumcularda yapılan kulak delme işlemi
- Sünnet
- Hepatit B taşıyıcısı hamileler
Hepatit B Belirtileri
- Gözlerde ve ciltte oluşan sararmalar
- Eklem ağrıları
- Ateş, halsizlik
- Bulantı, kusma vb.
Bu rahatsızlığın kuluçka dönemi 6 hafta ila 6 ay olabilir. Kuluçka dönemi ne kadar uzun sürerse kişi bu hastalığı geç fark eder ve bilmeden etrafındakilere bulaştırır. Bu hastalığın teşhisi basit bir kan testi ile öğrenilebilir. Bu hastalık, teşhisi konulduktan sonra hastanın hastaneye yatırılmasıyla tedavi edilir.
Genelde yatak istirahati şeklinde tedavi edilir. Hepatit B hastalığı sonucunda nadiren de olsa fulminan hepatit olarak adlandırılan ağır bir rahatsızlığa dönüşebilir. Fulminan hepatit hastalarında ani karaciğer yetmezliği ve ölümler meydana gelir. Bu hastalar alkol, sigara, aşırı yorgunluktan kaçınmalıdırlar.
Kronik Hepatit B Hastalığı
Hastalığın tespitinden 6 ay sonra şikâyetler devam ediyorsa kronik hastalıktan söz edilir. Bu hastalığın kronikleşmesi çocuk ya da ergenlikte daha sık görülür. Ancak hepatitli anneden dünyaya gelen çocuklar en büyük risk grubunu oluşturur. Bazen tesadüfen öğrenildiği de olur. Çünkü belirtiler sessiz seyredebilir. Kronik hepatit B; düzenli kontrol edilmezse siroz ve akciğer kanserine dönebilir.
Hepatit B Aşısı Ve Tedavisi
Günümüzde geliştirilen aşılar sayesinde hepatit B tüm dünyada önlenen bir hastalıktır. Ülkemizde bebekler doğduktan sonra hepatit B aşısı yapılır. İlerleyen zamanlarda hepatit B bağışıklığı azaldıysa tekrar aşı yapılır.