Halsizlik, vücudun bir bölümünde veya bütününde hissedilebilen, sürekli ya da dönemsel görülebilen, yorgunluk ve bitkinlik halidir. Halsizliğin fiziksel ve ruhsal olarak birçok nedeni olabilir.
En yaygın halsizlik sebepleri şöyledir;
- Kalp hastalıkları
- Grip ve benzeri viral enfeksiyonlar
- Şeker hastalığı(diyabet)
- Uyku bozuklukları
- Vitamin eksikliği
- Bazı kas ve bağ dokusu hastalıkları
- Depresyon ve stres gibi ruhsal problemler
- Kansızlık, anemi
- Kanser ve tedavisi (kemoterapi)
- Beslenme bozuklukları
- Mevsim değişiklikleri
Bu nedenlerin yanı sıra aniden görülen ve acil müdahale gerektiren; zehirlenme, kalp krizi ve inme gibi halsizlik belirtilerinde, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşundan yardım almak gerekir.
Halsizlik İle Birlikte Hangi Bulgular Görülür?
Bölgesel halsizlik durumlarında, genellikle kas kasılmaları, bölgesel titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi semptomları beraberinde hissedebilirsiniz. Bütünde hissedilen halsizliğe ise daha çok ağrı ve ateş gibi semptomlar eşlik edecektir. Beslenme ve uyku bozukluklarına bağlı olduğunda çoğunlukla beraberinde yan bir belirti gözlenmez. Halsizlik ile birlikte bilinçte bozukluk, göğüs ağrısı, baş dönmesi gibi aniden gelişen bir rahatsızlık söz konusu olduğunda, acilen doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekir.
Halsizlik Nedeni Nasıl Belirlenir?
Daha önce tanısı konmuş ve halsizliğe neden olabilecek bir hastalığınız yoksa doktorunuz, gerekli kan ve idrar testlerini yaptırarak, halsizliğin altında yatan fizyolojik bir neden olup olmadığını araştıracaktır. Tahlil sonuçlarınız halsizliğe neden olabilecek bir nedeni göstermez ise sorununuz ruhsal kaynaklı olabileceği için bir uzmandan yardım almanız gerekebilir.
Halsizlik Hangi Yöntemlerle Tedavi Edilir?
Halsizlik dönemsel veya uzun süreli olarak görülebilir. Uzun süreli devam eden ve tedavi edilmeyen halsizlik yaşam kalitenizi düşürür, böylelikle sosyal bir geriliğe sebep olabilir. Doktorunuz gerekli tahlilleri yaptırdıktan sonra size uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Halsizliğiniz, vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa besin ve gerekirse ilaç takviyesi ile bu sorun ortadan kaldırılabilir.
Viral enfeksiyonlar, kas ve bağ dokusu hastalıkları, şeker hastalığı, kalp hastalıklarında, hastalığı iyileştirmeye veya durdurmaya yönelik ilaçlar halsizlik sorununuzun giderilmesini sağlayacaktır. Uyku ve beslenme bozukluğuna bağlı halsizlikte yaşam standartlarınızı iyileştirmeye yarayacak bir program etkili olacaktır. Son olarak sorununuz depresyon ve stres kaynaklı ise bir uzmandan yardım almanızın yanı sıra meditasyon ve egzersiz gibi yöntemlerle daha hızlı sonuç alabilirsiniz.
Halsizlik Tedavisine Yardımcı Besinler Nelerdir?
Öncelikle yetersiz sıvı alımı halsizliğin başlıca nedenleri arasında kabul edilir. Bu yüzden günde ortalama 2.5 litre sıvı tüketimi gereklidir. Bu sıvı tüketiminin büyük kısmını su içerek sağlayabileceğiniz gibi aynı zamanda karpuz, domates, salatalık gibi su miktarı zengin ürünleri tüketerek tamamlayabilirsiniz.
Özellikle kuruyemiş çeşitleri vücuda enerji vereceği için her gün bir avuç kadar tüketilmesi uzmanlarca tavsiye edilir. Bunun yanı sıra dengeli ve yeterli karbonhidrat ve şeker alımı da halsizliğin giderilmesi için önemlidir. En önemli husus doktorunuzun önermediği vitamin ve ilaçları kulaktan dolma bilgilerle kullanmamalı, doğal ürünlerle dengeyi sağlamaya çalışmalısınız.
Mevsim Geçişlerine Bağlı Yaşanan Halsizlikle Nasıl Başa Çıkılır?
İnsanların birçoğu mevsim geçişlerinde yaşadığı bitkinlik ve yorgunluk halinden şikayet eder. Bu sorunu çözmeye yarayan en önemli etken bol sıvı tüketimi ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren besinlerdir. Özellikle mevsim meyvelerinden gerekli vitamin ve sıvı ihtiyacımızı karşılayabilmek için günde 2 kez ara öğün olarak tüketilmelidir. Vücut ısısını stabil tutmaya yarayacak kıyafetlerde mevsim geçişlerinde sorunu azaltmaya yönelik bir hareket olacaktır.