[ads1]
Arşiv

Halı Nasıl Yapılır?

Halı Nedir? Halı Nasıl Yapılır, Yapım Süreci ve Aşamaları Nelerdir?

[ads1]

Medeniyet, insan yaşamında muazzam değişiklikler getirdi. Her şey bilimsel araştırmaların çabalarıyla her geçen gün değişiyor. Bu tekstiller arasında güzel bir örnek var. ‘Tekstil’ isminin sözlük tanımı dokunmuş bir kumaştır ve ‘dalga’ fiilinin tanımı ‘ipleri, şeritleri, şeritleri vb. Birbirinin altından ve üstünden geçerek yapmaktır.

Kumaş oluşturmak için bir tezgahta olduğu gibi ‘. Tekstil dikkat çekicidir ve birçok biçimde mevcuttur. Pamuk, keten, yün, ipek, akrilik ve polyester dahil çok çeşitli elyaflardan yapılabilirler. Bu liflerden tekstil yapımında yer alan süreç çeşitlidir, örneğin: eğirme, dokuma, örgü, düğümleme, nakış, boyama ve baskı

Halı Nasıl Yapılır?

Oturma odanızın zeminini güzel ve yumuşak tutan o pelüş halı denizi, aslında zımba denilen bir demet gevşek lif demeti olarak başlar. Zımba telleri, ısıtıldıkları, yağlandıkları ve uzun bir lif makarasına sarılan şeritler haline getirildikleri bir hazneye konur. Oradan halıcılık süreci başlamaya hazırdır. Günümüzde yapılan halıların çoğu püsküllüdür veya kapalı ilmekler halinde dokunmuştur.

Bu yöntem, geçen yüzyılın başında, dünyanın halı başkenti olan Dalton, Ga’da geliştirildi. İşleyiş şekli şöyledir. Bir iğne, halı altlığı adı verilen bir kumaş parçasının altından halı liflerini iter. İlmek yapıcı adı verilen bir kanca, iğne arkaya geri dönerek ilmeği oluştururken lifleri yerinde tutar. Kulağa biraz sıkıcı geliyor ve otomatik tafting makinelerinin ortaya çıkmasından önce olmuş olmalı. Bugün, bu makineler yaklaşık 3,65 metre genişliğindedir ve hızlı ve istikrarlı bir şekilde halı oluşturmak için çalışan 800 ila 1.200 iğne ile.

Halının tafting olması gerekiyorsa, asıl oluşturma süreci burada biter. Bununla birlikte, kesilmiş tüylü halı üretiliyorsa, püsküllü halı, tek tek hav şeritlerini tutan ilikçilerin keskin bıçakların üzerine çekildiği ek bir aşamadan geçer. Bu, ilmekleri, kesilmiş bir havlı halıyı oluşturan tek tek ipler halinde keser.

[ads1]

Halı Renklendirme İşlemi

Renklendirme işlemi, istenilen görsel etkiye bağlı olarak üretimde farklı aşamalarda gerçekleşebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bir miktar halı üretimden sonra su fıçılarına konur ve kabın içine boyalar karıştırılarak kaynatılır. Bu, Beck süreci olarak bilinir. Başka bir yöntem olan sürekli boyama, boyaları rulo haline getirir ve bitmiş halı üzerine püskürtür. Yine bir başka ön boyama, halı işlenmeden önce gerçekleşir. Tafting işleminde kullanılacak asıl iplik önceden boyanır, bu da tek tip renk elde edilmesini sağlar.

Halı Yıkanma İşlemi

Halı bittiğinde yıkanır, kurutulur ve vakumlanır. Hatalı yığınlar kesilir ve ardından gözden kaçan çıplak alanları doldurmak için kazık tabancası kullanan son bir çalışanın yanından bir konveyör bandıyla gönderilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu