[ads1]
Kimdir

Gördesli Makbule Kimdir? Kısaca Hayatı

[ads1]

Gördesli Makbule Kimdir?

Gördesli Makbule Kimdir kısaca anlatmak gerekirse; Makbule Hanım 1902 yılında Manisa’nın Gördes ilçesinde doğdu. 24 Mart 1922, Akhisar’in Kocayayla İlçesinde vefat etti. Kurtuluş savaşında İzmir ve çevresini işgal eden Yunanlarla savaşırken hayatını kaybetmiştir. Şerife bacı ve diğer niceleri gibi kendisi de yirmili yaşlarında Kuruluş Savaşında cephelere katılarak büyük bir başarı göstermişlerdir.

Gördesli Makbule’nin Hayatı

Makbule Hanım daha yeni evlenmiş iken eşiyle birlikte Kuvay-i Milliye’ye katılmıştır. 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’de Yunan ordusu işgaliyle ve Bata Anadolu’ya işgale başlaması sonrası 7 Kasım 1921’de eşi Halil Efe ile birlikte Türk direniş cephelerine katıldılar.

Makbule Hanım, cephede savaştı arkadaşları çoğundan iyi ata biner, tehlike anında en önce silahı eline almış bir şekilde en önde giderdi. Arkadaşları için ön ayak olurdu. Dağ hayatının tüm sıkıntı, zorluk ve tehlikelerine ve bütün ısrarlarına karşın asla kocasından ayrılmadan onun yol arkadaşı oldu Makbule Hanım, bir baskınında geri çekilen silah arkadaşlarına cesaret vermek, motive etmek için 17 Mart 1922 tarihinde hızla öne atıldı ve savaşa en ön sırada gitti. Akhisar – Sungurlu sınırı üzerinde bulunan Kocayayla ‘da elinde silah düşmanla en ön safta savaşırken başından vurularak şehit düştü. Şehit düştüğünde henüz 21 yaşındaydı.

Türk kadınlarının henüz küçük yaşlarında gösterdiği bu Milli Mücadele takdire şayan şekilde başarı öyküsüdür. Bunu gören İbrahim Ethem Bey, Makbule Hanım’ın defini sırasında şu sözleri sarf etmişti: “22 yaşında olan genç Gördes kızımın gür ve kumral saçları başın­dan ileri yere uzanmış, zalimi düşman kurşununun akıttığı beyni bu uzun saçlar üzerine bir nur gibi akmış, hayata doymak değil, hayatin zevkini henüz tatmaya başlamış ve görmüş, gözleri yarı açık, süzgün ve ağlar bir vaziyette…”

Kendisi siyah pantolon ve ceket ve uzun bir manto giyer, ayağında daima çizme ve başında da siyah başlık ve daima örtülü olup, yalnız gözleri meydanda bulunurdu. Kısa bir Japon filintası taşır ve düşmandan itinam olunmuş güzel bir doru ata biner ve daima müfrezenin dümdarı (artçısı) olarak kalırdı. ” şeklinde İbrahim Bey tarafından bu sözleri ile anlatmıştır.

[ads1]

Kaynak
Prof. Dr. Cihan Dura (9 Mart 2017). "Gördesli Makbule Hanım". Söz Gazetesi. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu