Gıda zehirlenmesi, virüsler, zararlı bakteriler ve parazitlerin bulunduğu besinlerin tüketilmesi sonucu oluşan sağlık problemidir. Genellikle kısa süreli olsa da zaman zaman ölümcül risk taşıyabilir. Uygun olmayan şartlarda hazırlanmış yiyecek ve içecekler, uzun süre beklemiş süt ve süt ürünleri gıda zehirlenmelerine neden olan en yaygın sebeptir.
İçindekiler
Gıda Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Genellikle aniden başlayan belirtilerin yanında kişinin besini tükettikten 30 dakika ya da 72 saat içerisinde de belirtilerini gösterebilir. Aynı zamanda bu belirtiler ve şiddeti bulaşmış olan mikroorganizmanın cinsine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Sık görülen Gıda zehirlenmesi belirtileri şunlardır:
- Mide bulantısı,
- Kramplar ve karın ağrısı,
- Gözlerde bulanıklık ve baş dönmesi,
- Yüksek ateş ve ara ara ishal görülmesi,
- Kanlı ishal,
- Baş dönmesi ve kusma,
- Halsizlik,
- Kas ve vücut ağrısı,
Ağız kuruması gibi belirtiler kişide görülebilir. Bu belirtiler bazen hafif derece hissedilebilir. Birkaç gün içerisinde geçmeyen durumlarda ve özellikle kanlı ishal görüldüğü durumlarda doktora başvurulmalıdır.
Gıda Zehirlenmelerini Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
- Buzdolabında uzun süre bekleyen besinler tüketilmemelidir.
- Açıkta satılan yiyecekler alınmamalı ve tüketilmemelidir.
- Sebze ve meyveler iyice temizlenmeli, son tüketim tarihinin geçtiği besinler kullanılmamalıdır. Aynı zamanda bozulduğu düşünülen yiyecek ve içeceklerin tadına bakılmamalıdır. Çünkü içerisinde bulunan bakteri ve virüslerin tadı ve kokusu yoktur.
- Etler iyi pişirilmeli ve pişirilen yemekler en fazla 2 saat dışarıda bekletilmelidir.
- Yiyecek ve içeceklerin hijyenine ve doğru bir şekilde saklanılmasına dikkat edilmelidir.
Gıda Zehirlenmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bazı kişiler bir veya iki gün içerisinde kendiliğinden iyileşebildiği gibi bazılarında belirtilerin şiddeti artmaktadır. Ayrıca bebekler ve yaşlılarda gıda zehirlenmesi yaşandığında bekletilmeden doktora gidilmelidir. Normal insanda bulunması gereken sıvı miktarı bebekler ve yaşlı kişilerde oldukça düşüktür.
Bu sebeple ölümcül risk taşıyabilirler. Gıda zehirlenmesinde kişi ishal ve kusma ile çok fazla sıvı kaybeder. Bu tür zehirlenmelerde bol sıvı tüketilmelidir. Kaybettiği sıvı kişiye serum takılarak dengelenir. Kişi gıda zehirlenmesi sebebiyle doktora başvurduğunda hastanın semptomlarına göre ilaç tedavisine başlanır. Vücuda giren bakteri ve virüslerin kurutulması için antibiyotik tedavisine başlanır.