[ads1]
Arşiv

Futsal (Salon Futbolu)

[ads1]

Futsal, diğer bir adıyla salon futbolu, adından da anlaşılabileceği gibi salonda oynanan ve futbola benzeyen bir oyundur. Genel fikir olarak hentbol, futbol ve de basketboldan esinlenmiş bir spor dalıdır. Günümüzde de neredeyse klasik futbol kadar popüler ve bir o kadar da eğlencelidir. Kurallar açısından değerlendirildiğinde ise kendine özgü bir yapıya sahiptir. Başlarda ‘Mini Futbol’ olarak isimlendirilmişse de ismi daha sonradan futsal olarak değiştirilmiştir. Kelime anlamına bakıldığında ise İspanyolca Futbol De Sala ile Portekizce Futebol De Salao kelimelerinden doğan salon futboludur.

Futsal Nedir?

Futsalın tarihçesine bakıldığında ise 1930’lu yıllara kadar gittiği görülmektedir. Juan Carlos Cariani’nin öncülük ettiği salon futbolu, ilk olarak bu spora meraklı gençlerden oluşturulan küçük bir takımla adını duyurmuştur. Böylece futsal ile ilgili küçük turnuvalar ve ligler düzenlenmiştir. Bu da adını yavaş yavaş Güney Amerika ülkelerine ulaştırmayı başarmıştır.

Futsalın adının daha çok duyulmaya başlanması, 1965 yıllarında uluslararası müsabakalar ile başlamıştır. Güney Amerika’da yapılan ilk uluslararası futsal karşılaşmasını Paraguay kazanmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan karşılaşmaları ise Brezilya kazanmıştır. Hızla yayılan bu oyun o kadar çok beğenildi ve ün kazandı ki 1983 yılında ABD Futsal Federasyonu kuruldu. 1982 yılında da ilk Futsal Dünya Kupası düzenlendi.

1989 yılında ise futsal FIFA çatısı altına girdi. Bu sayede futsalın ünü küresel boyutlara ulaşmış oldu. Hollanda(1989) ve Hong Kong’da(1992) şampiyonalar düzenlendi. Günümüzde ise oynanmaya hala devam ederken futsal meraklıları da gittikçe artmaktadır.

[ads1]

Türkiye’de ise futsal, 2005 yılında Türkiye Futsal Milli Takımının kurulması ile adından söz ettirmeye başlamıştır. Takım ilk kurulduğunda bu spor ile ilgilenen çok fazla oyuncu olmadığı için yurt dışından oyuncu transferi yapılmıştır. İlk maçını Romanya ile yapan milli futsal takımı maçtan mağlup ayrılsa da giderek kendini geliştirmiştir. Günümüzde ise hala aktif bir şekilde oynanmaya devam etmektedir.

Nasıl Oynanır?

Futsal, oyunun gerektirdiği kurallar ve ekipmanlar ile oynanmaktadır. Futbola benzese de farklı olarak özel bir salonda oynanır. Takımlar uymak zorunda oldukları kurallar çerçevesinde oyuna dahil olabilmektedir.  Gerek oyuncu sayısı gerekse kurallar açısından futboldan oldukça farklıdır.

Oyun Kuralları

Oyuncular açısından değerlendirildiğinde sahada kaleci dahil olmak üzere toplamda 5 oyuncu bulunmaktadır. Yedek oyuncu olarak en fazla 7 oyuncu bulundurulur. Maç süresi boyunca teknik direktörler hakemin iznine göre istedikleri kadar oyuncu değişikliği yapabilirler. Hatta sahadan çıkan bir oyuncu tekrar maça da katılabilir. Kaleci değişikliği de bu kurala tabidir. Herhangi bir oyuncu değişikliğinde sahaya girecek oyuncu çıkan oyuncudan önce oyuna dahil olursa hakem maçı durdurur. Ve hatalı giren oyuncu sarı kart görür. Sahayı terk eden oyuncu da ancak kendi oyuncu değişikliği alanından çıkış yapabilir. Aksi takdirde oyun yine durur, çıkan oyuncuya sarı kart gösterilir ve oyun, rakip takımın avantajlı bir şekilde başlaması ile devam eder.

Ayrıca maç esnasında alınan kırmızı kartlar nedeni ile sahada kaleci de dahil olmak üzere üç oyuncudan az kişi var ise maç tatil edilir.

Saha Ölçüleri

Futsal saha ölçüleri uluslararası müsabakalarda uzunluk en az 38 metre en fazla 42 metre’dir. Saha genişliği ise en az 18m, en fazla ise 25m’dir. Uluslararası olmayan müsabakalarda ise saha ölçüleri uzunluk en az 25 metre, en fazla 42 metre olacak şekilde ayarlanır. Genişlik ise en az 16 metre en fazla 25 metre olacak şekilde ayarlanır.  Sahadaki çizgilerin hepsi 8 cm genişliğinde olmak zorundadır. Orta sahanın çapı da 3 metredir.

[ads1]

Maç Süresi

Futsal maç süreleri 20’şer dakikalık 2 devreden oluşmaktadır. Takımlar maç süresince her devrede birer dakikalık molalar isteyebilir. Bunun için süre hakemine mola talebinde bulunmaları gerekmektedir. Ancak molanın talep edilebilmesi için söz konusu takımın skor olarak üstün olması beklenir. Mola süresince oyuncular sahadan çıkamaz ve teknik direktör de sahaya giremez. Devre arası ise 15 dakikayı geçmemektedir.

Futsalda maç takımların para atışı ile başlar. Para atışını kazanan takım kaleyi seçer. Kaybeden takım ise başlangıç vuruşunu yapar. Başlama vuruşunu yapan takım doğrudan gol atabilir. Gol, aut ve taç gibi topun saha içinde olduğu durumlarda maçın durdurulması gerekirse maç oyunun durduğu yerden hava atışı ile başlar. Ancak top hiçbir oyuncu ile temas etmeden saha dışına çıkar veya hava atışı yapıldıktan sonra yere değmeden herhangi bir oyuncu ile temas ederse atış tekrarlanır. Futsalda kale çizgisinden 6 metre ve 10 metre olmak üzere iki penaltı noktası bulunmaktadır.

Taç atışı ise futsalda ayak ile kullanılmaktadır. Rakip oyuncular toptan en az 5 metre uzakta durmalılardır. Bu taç atışı 4 saniye içinde kullanılmalıdır. Eğer ki top tavana çarparsa oyun dışında kabul edilir ve taç atışı yapılır. Taç atışı ile direkt gol atılamazken bu kural korner için geçerli değildir. 5 metre kuralı burası için de geçerlidir. Ancak korner kullanıldıktan sonra farklı bir oyuncu top ile temas etmezse korneri kullanan oyuncu topa dokunamaz.  Bu kural ihlali, karşı takımın lehine döner ve endirekt serbest vuruş hakkı verilir.

Ekipmanları

Oyuncuların uyması zorunlu olan oyun kuralları arasında giysi kuralları da bulunmaktadır. Buna göre her oyuncu forma ya da gömlek, şort, tekmelikler, tozluklar ve salon ayakkabısı kullanmak zorundadır.

Faydaları

Futsal, klasik futbola göre daha hızlı ve daha enerjik olmayı gerektirmektedir. Oyuncu sayısının az ve sahanın da daha küçük olması oyuncuların topla olan etkileşimini artırmaktadır. Bu alan oyuncuların daha atik, çevik ve yetenekli olmalarını sağlamaktadır. Bu da kalp sağlığını olumlu yönde etkilerken yağ yakımını da hızlandırmaktır. Oyuncular kendilerini geliştirdikleri sürece topa olan hâkimiyetleri de aynı oranda artmaktadır. Hızlı düşünmek zorunda kalan oyuncular için futsal, taktiksel açıdan da kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Kısa sürede aktif bir performans gerektiren futsal sayesinde oyuncular her zaman için zinde ve formda olurlar.

Ronaldihno Futsal Oynarken 🙂

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu