Fil Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Çoğunlukla tropikal bölgelerde rastlanan fil hastalığı Wuchereria bancrofti ve Brugiya malayi isimli ipliksi solucanların bıraktığı larvaların sivrisinekler yoluyla taşınması ile oluşur. Lenfödem olarak da anılan fil hastalığı lenf bezlerinin tıkanmasıyla ortaya çıkabiliyor. Vücudumuzu saran lenf damarları içinde lenf sıvısı ile birlikte birçok madde ve bağışıklık hücrelerini barındırır. Bu damarların tıkanmasıyla sıvı birikir ve vücutta şişlik oluşmaya başlar. Bulaşıcı olmayan fil hastalığının genetik yollarla geçtiği görülüyor.
Fil Hastalığının Nedenleri Nedir?
Dolaşımda bulunan lenf sıvısının dokuların aralarına veya deri altına sızmasıyla oluşur. Bu hastalık doğuştan da olabileceği gibi kanser ve kanser sonrası tedavilerde ortaya çıkma oranı oldukça fazladır. Bunun dışında bazı ameliyatlarda lenf sitemine zarar verilmesi, vücudun darbeye maruz kalması, basit kesikler de lenfödem nedenlerindendir. Tropik ve subtropik iklime sahip ülkelerde sivrisinekler tarafından taşınan parazitler de lenfödeme sebep olabiliyor.
Fil Hastalığının Belirtileri Nedir?
Uzuvlarda şişlik, ağrı, uyuşma, karıncalanma hissi, varsa yüzük ve saat gibi aksesuarların sıkıştırması lenfödemin ilk belirtileri arasında gözlemlenir. Bunun yanında şişlik üzerine baskı uygulandığında çukur oluşturur. İki uzuv karşılaştırıldığında aralarında farklılık ayırt edici özelliktir. Hastalığın sonraki dönemlerinde cildin kalınlaşmasıyla fil derisi görünümü meydana gelmeye başlar. Fil hastalığına neden olan solucanlar göze yerleşerek körlüğe neden olur. Deri döküntüsü ve renk değişimi, karın ağrısı da belirtiler arasında yer alır.
Fil Hastalığının Tedavi Süreci
Tedavinin en önemli hususlarından biri hijyenin sağlanmasıdır. Açık ve akıntılı yaralar uygun anti bakteriyellerle temizlenmelidir. Fil hastalığının tedavisinde fizik tedavi uzmanı ile planlanan tedavinin uygulanması gerekir. Bu tedaviler doğru uygulandığında başarılı sonuçlar elde ediliyor. Lenfödem bulunan bölgede cildin nemli kalması ve düzenli masaj uygulanması etkili yöntemlerden biridir.
Aynı zamanda lenf dolaşımını artırmak için uzmanlar tarafından spor ve egzersiz yapılması öneriliyor. Şişen bölgelerde sıkıştırıcı etki için bandajlama da yaygın bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. İleri seviye lenfödem hastalığı için cerrahi müdahale ve fizik tedavi uzmanı ile tedavi uygulanır. Ciltte oluşan fazla deri ameliyatla alınır sonrasında uygun tedavi yöntemleri ile tedaviye devam edilir.