İçindekiler
Ebola Virüsü Nedir?
Ebola virüsü, hayatı tehdit eden bir viral enfeksiyon türüdür. Virüsün %50-%90 oranında vakanın ölümle sonuçlandığı ve hayatı tehdit eden iç ve dış kanalara yol açan bir hastalığa sebep olduğu biliniyor. Bu virüs “filovirüsler” ailesine mensup olan bir RNA virüsüdür. İlk salgının yaşandığı dönemde bu hastalıktan yaklaşık olarak 260 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. Hastalığın sebebi “Ebola virüsü” adı verilen bir mikroorganizmadır. Orta Afrika’da 1970’lerin ortalarında ortaya çıkan salgından itibaren dünya genelinde tanınıyor. Hastalığın önem teşkil etmesinin nedeni, tedavi edilebilmesi için bir aşı ya da ilacın olmaması ve çok sayıda vakanın ölümle sonuçlanmasıdır.
Ebola Virüsü Nasıl Bulaşır?
Virüsün insanlara hayvanların vücut sıvıları ve kanları ile temas edilmesi sonucu bulaştığı biliniyor. Direkt olarak hayvanlardan bulaşmasının yanı sıra, insandan insana da bulaşabiliyor. Dışkı, kusmuk, anne sütü, idrar ve gözyaşı gibi akla gelebilecek tüm vücut sıvılarında bu virüs saptanmış olup, önemli bir risk grubunun, hastalar ile yakın temas halinde olduklarından sağlık çalışanlarından oluştuğu biliniyor.
Ebola Hastalığının Belirtileri
Ebola enfeksiyonu, grip hastalığı ile benzer semptomlarla başlar. Virüsün bulaşmasından itibaren kişiden kişiye değişiklik gösteren, 2 ila 21 günlük kuluçka döneminin sonunda hastalığın belirtileri olan mide ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, güçsüzlük ortaya çıkar. Bu semptomları takiben ishal, bulantı, kusma, deride döküntü, kaşıntılı ve kırmızı gözler, böbrek, karaciğer ve beyin fonksiyonlarında bozukluk, vücutta dış ve iç kanamalar görülür.
ALT ve AST gibi karaciğer enzimleri yükselirken, trombosit ve lökosit sayıları düşme gösterir. Enfeksiyon başladıktan sonra birkaç hafta içerisinde bayılmalar, göğüs ağrıları, şok, ölüm görülür. Ebola tanısı konulmasından önce kolera, sigelloz, leptosiroz, tifo, sıtma, menenjit, hepatit, riketsiyoz vb. viral hemorajik ateş gibi hastalıkların ekarte edilmesi gerektiği biliniyor.
Ebola Hastalığı Tedavisi
Ebola virüsü için etkili tedavi yöntemi bulunamamıştır. Hastaların yoğun bakım altına alınması gerektiği gibi, elektrolit ve sıvı desteği önemlidir. Böbrek yetmezliği durumunda diyaliz, hızlı organ değiştirme prosedürü başlatılması gerekiyor.