Doktorluk Mesleği Hakkında Bilgi
Latince öğretmen yada öğretmen anlamına gelen doktor kelimesi bin yıl kadar önce üniversitelerde akademik unvan olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise doktora sahibi olan kişilere ve tıp fakültesi mezunu kişilere verilen unvandır. Bu unvan sadece yeterli bilgi ve pratiğe sahip kişilere verilmektedir. Doktorlar, uzmanlık alanlarına göre özel sağlık kuruluşlarında yada devlet kurumlarında doktorluk mesleğini icra ederler. Peki, Doktor nedir, kimwe denir, ne iş yapar? Doktorların yaşadıkları zorluklar, doktorların özellikleri ve görevleri nelerdir? Tüm bu sorular ve cevapları yazımızı okumaya devam edin.
Doktorluk Mesleği
Doktorluk, doktor adı verilen meslek erbabı kişiler tarafından yerine getirilen ve toplumda kutsal sayılan bir meslektir. Doktorlar insanların sağlıklarını korumak için çalışma yaparak önlem alan kişilerdir. Aynı zamanda hastaları muayene edip teşhis koyan ve tedavi eden kişilerdir.
Gerekli durumlarda tıbbi ve cerrahi müdahalelerde bulunarak hastaların hayatı riskini ortadan kaldırıp eski hallerine getirme gayreti olan kişilerdir. Ülkemizde daha öncelerden ve hala günümüzde hekim olarak adlandırılan bu mesleğin tarihçesi oldukça geniştir.
Türkiye’de doktorlar 6 yıllık üniversite eğitimi aldıktan sonra pratisyen hekim olarak mezun olurlar. Uzmanlaşmak isteyen hekimler senede iki kez yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı(TUS) girerler. Oldukça zor olan bu sınavı başaran kişiler branşlarına göre 4 ya da 6 yıl arasında ihtisas yaparak uzman hekim unvanını alırlar. Tıp Fakültesi dışında Diş Hekimliği Fakültesini bitirerek mezun olan kişiler “Diş Doktoru” , “Diş Hekimi” veya “Diş Tabibi” unvanını alırlar. Diş hekimlerinin uzmanlık alanları mesleki sıfatlar ile bütünleşmiştir. Tıp fakültesine Lisans eğitim programı yabancı dili yeterli olmayan öğrenciler için 1 yıl İngilizce hazırlık eğitimi ile 5 yıl teorik ve uygulamalı eğitimi kapsar.
Doktorluk mesleği hakkında bilgi almak isteyen kişilerin özellikle bilmeleri, gereken konulardan biri de diş hekimliği fakültelerinin tıp fakültesi taban puanlarından daha düşük olduğudur. Tabi ki bu durum üniversiteden üniversiteye göre değişmektedir. Diş hekimliği fakültesinden mezun olan kişiler 5 yılın sonunda mezun olarak kamu sağlık sektöründe ya da özel sektörde kolaylıkla iş bularak çalışabilir. Bunlara ek olarak pratisyen hekim olarak aile sağlığı merkezinde çalışan hekimler tıp dünyasının bel kemiğidirler. Hastayı ilk gören ve yönlendiren pratisyen hekimlere yönelik ülkemizde fakülte bitiminden sonra hiçbir eğitim verilmemektedir.
Birçok ülkede tıp fakültesi mezunu pratisyen hekimlere yönelik verilen eğitim maalesef ülkemizde bulunmamaktadır.