Diş dolgusu nedir? Dolgu çeşitleri ve tedavisi
Dolgu, çürüyen bir dişteki artıkların temizlenmesi sonucunda ortaya çıkan boşluğun gerekli maddelerle doldurularak dişin normal formuna uygun restore edilmesi olayına dolgu adı verilir. Diş dolgusu çürük bir dişe eski formunu verme operasyonudur.
Diş hekimi dolguya başlamadan ilk olarak çürük dokuyu dişten uzaklaştırır. Etkilenen dişi temizler ve sonrasında boşalan dişin içini doldurur. Dolguya başlamadan önce hekim tarafından hasta dişine küçük bir iğne yapılır bu iğne acıyı hissetmemesi adına yapılır. Her hasta için aynı tip dolgu uygulanmamaktadır. Çeşitli dolgular bulunur ve uygulanacak dolgu kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
- Altın Dolgular
- Amalgam Dolgular
- İnley veya Olnley dolgular
- Kompozit Reçine
Altın Dolgular
Kişilerin siparişleri üzerine laboratuvar ortamında hazırlanır sonrasında yerine yapıştırıcı
Amalgam Dolgu
Altın dolgu ile kıyaslandığında maliyeti daha uygundur. Fakat koyu renginden dolayı ön dişlere tercih edilmez daha çok arka dişlerin dolgusunda tercih edilir.
İnley veya Olnley Dolgular
Laboratuvar ortamında sipariş üzerine yapılır ve sonrasında uygun bölgeye yapıştırılır.
Kompozit Reçine
Dişle aynı renktedir. Hastalar doğal görünüm istediği zaman kullanılır. Görüntüsü ve rengiyle tercih edilen kompozit dolgu çok dayanıklı değildir bu yüzden kalın dolgular da tercih edilmez. Kompozit dolgu zamanla kırılıp aşınabilir. Ayrıca renk bırakan besinler tüketimi sonrasında dolgu rengi değişiklik gösterebilir. (Çay, kahve ve tütün tüketimi) Çok uzun ömürlü bir dolgu çeşidi değildir 3 ile 10 yıl arasında ömrü vardır.
Kanal Tedavisi Nedir?
Çene yapısında pulpa adı verilen kısım sırasıyla mine ve dentin tabakasının altında yer alan boşluktur. Dişin taç kısmındaki bölümü pulpa odası olarak adlandırılır. Dişin kök kısmında yer alan bu boşluk daralarak küçük bir kök haline gelerek kök kanalı adını alır. Her dişin kendine ait kanalı vardır. Her diş kanalı kök bitiminde sonlanır. Bakteriler, dişteki kırık, çürük ve çatlaklar yoluyla dişe doğru ilerler ve dişe hasar verir. Bakteriler pulpaya doğru ilerler ve kök kanalı boyunca ilerleyerek tamamen pulpaya zarar verir.
Kanal Tedavisi Aşamaları
- Diş sinirine girişin sağlanması
- Dişin temizlenmesi
- Kök kanal dolgusunun yerleştirilmesi