Cahil İnsanla Okumuş İnsan Arasında Ne Gibi Farklar Olur?
Okuyan bir insanla okumayan bir insan arasında çeşitli farklar vardır. Bu farklılıklar genellikle davranış ve bilgi alanında meydana gelir. Cahil insanla okumuş insan arasında ne gibi farklar olur aşağıda anlatılmıştır. Bu farklılıklar, toplumda gözle görülür derecede nettir.
İçindekiler
Cahil İnsanla Okumuş İnsan Arasındaki Farklar
Okumuş insanlar ile cahil insanlar arasında belli başlı farklar bulunmaktadır.
Bunları;
- Bilinçli Hareket Edebilme
- Hayata Farklı Başı Açısı
- Araştırma yapmak
- Planlı ve Çalışkan olmak
şeklinde sıralayabiliriz.
Elbette ki tüm farklar sadece bunlarla sınırlı değil, fakat biz yazımızı kısa tutmak için şimdilik bu konular üzerinde duracağız.
Cahil İnsanla Okumuş İnsan Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Okumuş İnsan Ağırbaşlıyken Cahil İnsan Bilinçsiz Hareket Eder
Okumuş bir insan genellikle ağırbaşlıdır. Ağırbaşlı olmasından dolayı toplumda değer verilen bir karaktere sahiptir. Okumuş insan kiminle nasıl konuşacağını çok iyi bilir. Karşısındaki insana göre cevap verir. Konuşması oldukça akıcı ve açıktır. İnsanların kendisini dinlemelerini sağlar. Konuşması kısa sürse de ilgi çekmeyi başarır. Çünkü okumuş insan cümleleri nasıl kurması gerektiğini çok iyi bilir. Cahil insan ise bilinçsizce hareket eder. Karşısındakine bakmadan konuşur. Bu durumda da konuşmaları oldukça sıkıcı geçer. Uzun cümleler kurarak dinleyenleri sıkarlar. Kime ne şekilde konuşacakları hakkında en ufak bir bilgileri yoktur.
Okumuş İnsanla Cahil İnsanın Hayata Bakış Açıları Farklıdır
Okumuş insan, hayata farklı pencerelerden bakmayı çok iyi bilir. Karşılaştıkları sorunlarda ne gibi davranışlar sergilemeleri gerektiğini de iyi bilirler. Bilinçli hareket etmeleri, okumuş insanların daha fazla sevilmelerini sağlar. Cahil insan ise dar pencerelidir. Olayları her zaman tek bir taraf üzerinden değerlendirirler. Hatta değerlendirme sırasında oldukça fazla eleştiri yaparlar. Dar bir bakış açısına sahip olduklarından dolayı insanlarla iletişim kuramazlar. Okumuş insanla cahil insanın hayata bakış açılarının farklı olması, kazanımlarının ve başarılarının da farklı olmasını sağlar. Okumuş insan, kimi ne şekilde eleştireceğini iyi bilir. Cahil insan ise önüne gelen herkesi eleştirir.
Okumuş İnsan Araştırır, Cahil İnsan Araştırmaz
Okumuş insan, bilgi sahibi olmasına rağmen araştırmaktan asla vazgeçmez. Okumuş insan, sürekli bilgiye açtır. Bu nedenle kendini her zaman araştırırken bulur. Araştırmak ve öğrenmek, onlar için her şeyden önemlidir. Cahil insan ise bildikleriyle yetinir. Fazlasına ihtiyaç duymaz. Araştırmadan, sorgulamadan yaşar. Bu nedenle de bilgileri her zaman belli bir seviyede kalır. Cahil insan, öğrenmek için çabalamaz. Hatta ona bir şeyler öğretmek isteyen insanlara da tepki gösterirler. Okumuş insan karşısındaki insanın kendisini eleştirmesine izin verir. Ama cahil insan, eleştirilmekten asla hoşlanmazlar.
Okumuş İnsan Çalışkandır, Cahil İnsan Tembel
Okumuş insan, hayatı boyunca çalışmak ister. Ancak bu çalışma her zaman iş alanında değildir. Örneğin bahçesiyle uğraşmak ister ya da başkalarına bir şeyler öğretmek ister. Ama cahil insan tembeldir. Tembelliğini her alanda belli eder. Cahil insana iş buyrulduğunda zoruna gider. Kendi bildiklerinin üzerine bir şey eklenmesinden rahatsız olurlar. Onlar için tek doğru, kendi doğrularıdır. Aksini iddia eden insanları sevmezler.
Okumuş İnsanla Cahil İnsan Arasındaki Diğer Farklılıklar
Okumuş insanla cahil insan arasındaki diğer farklar şunlardır:
- Okumuş insan nasıl mutlu olması gerektiğini iyi bilir, cahil insan ise bunu bilemez.
- Okumuş insan bilgilerini kanıtlama gereği hissetmez, cahil insan bildiklerini sürekli kanıtlamaya çalışır.
- Okumuş insan, insani duygularını yönetebilir. Cahil insan duygu kontrollerini sağlayamaz.
- Cahil insanlar gereksiz bir cesarete sahiptirler. Okumuş insan ise cesaret duygusunu bilinçli bir şekilde kullanır.
Bu durumlar, cahil insanla okumuş insan arasında yaygın olarak görülen farklılıklar arasında yer almaktadır.