Bypass Nedir? Bypass Ameliyatı Nasıl Olur?
Bypass Nedir?
Bypass kelimesi İngilizce’de köprüleme anlamına gelmektedir. Tıp dünyasında ise kalbi besleyen atardamarın tıkanması, daralması gibi sorunlarda bypass ameliyatına başvurulmaktadır.
Bypass Ameliyatı Nasıl Olur?
Kalbi besleyen atardamarlarda meydana gelen tıkanma ve daralmalar sonucunda bypass ameliyatı yapılır. Vücudun başka bir bölgesinden alınan damarlar o bölgeye uygun hale getirildikten sonra, köprüleme yapılır. Bu işlem sayesinde kalpte yeterli seviyede kan gönderilmeyen bölgeye kan gönderilmiş olur.
Bypass Ameliyatında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Geçmişte yapılan bypass ameliyatları göğsün ön kısımdan boylu boyunca açılmasıyla gerçekleşmiştir. Günümüzdeki kullanılan teknoloji ile küçük kesikler yapan robotlarla da yapılabilmektedir. Robot kullanımını hastalığın hangi derecede olduğuna ve hastanın demografik yapısı belirlemektedir.
Bypass Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Bypass ameliyatının süresini etkileyen bazı faktörler vardır;
- Ameliyatın yapılış şekli
- Kaç tane bypass ameliyatının yapılması gerektiği
- Daha önce kalbi ameliyatı geçirmiş olup olmaması etkiler.
- Kapak değiştirmesini gereken ameliyatlar ise bypass ameliyatlarından daha uzun sürer.
Bypass Ameliyatında Kullanılan Damar Hangi Bölgelerden Alınmalıdır?
Bypass ameliyatında kullanılan damarlar hastanın kendisinden alması gerekmektedir. Başka birinden alınan damarlar ile doku uyuşmazlığı görülebilir. Kullanılan damarlar sağ ve sol meme atardamarlarından, kol atardamarlarından ve bacakta bulunan toplardamarlardan alınabilir. Genellikle atardamarlar tercih edilir.
Bypass Ameliyatı Sırasında Uygulanan Anestezi
Bypass ameliyatında genel anestezi uygulanır. Bypass ameliyatına ihtiyacı olan insanlar genellikle yaşlı grubundan insanlardır. Bu hastaların çoğunda ise kalp yetmezliği, önceden yaşanmış kalp krizi, tansiyon, diyabet, sigara ve alkol kullanımı, akciğer hastalıkları ve böbrek hastalıkları bulunur. Hastanın bu hastalıklara sahip olması nedeniyle anestezisi için farklı bir yaklaşım gerektirebilir. Uygulanacak olan anesteziye ameliyatta bulunacak olan anestezi doktoru karar verir.
Bypass Ameliyatı Sonrası Nefes Egzersizlerinin Amacı Nedir?
Ameliyattan sonra hasta yoğum bakıma alınır ve birkaç saat boyunca takip edilir. Yoğun bakımda geçen sürede gözlemlerin normal olması sonucunda hasta uyandırılır, solunum cihazı kullanmayı bırakır.
Ameliyattan sonra bronşlarda balgam(ifrazat) artışı görülür. Solunum makinesi yardımıyla nefes alırken makine bunu temizler fakat hasta makinadan ayrıldıktan sonra sadece solunum egzersizleri yapılarak vücuttan atılabilir. Solunum egzersizleri yapılmadığı takdirde ifrazat sert hale gelir ve solunumda dalgalanmalara, alınan nefesteki oksijen değerinin düşmesine neden olur.