Bilinçli Tüketici Nedir, Nasıl Olunur?
5. Sınıf Sosyal bilgiler dersi Bilinçli tüketici konusu ile ilgili en çok merak edilenlerden biri de Bilinçli Tüketici nasıl olunur sorusudur. Bu yazımızda Bilinçli tüketici nedir, bilinçli tüketici olmak için yapılması gerekenler nelerdir kısaca bahsedeceğiz.
İçindekiler
Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur?
Bilinçli Tüketici olmak için yapılması gerekenlerden bazıları aşağıda listelenmiştir. Bilinçli tüketici ile ilgili yazıda yer almayan, eksik yada yanlış bilgi içeren maddeler varsa lütfen bize yorum kısmından bildirin ve yazıyı güncellememize yardımcı olun.
1. Alışveriş Listesi Hazırlama
Bilinçli tüketici olmak için alışveriş yapmayı iyi bilmek gerekir. Alışverişe çıkmadan önce bir alışveriş listesi hazırlanmalıdır. Böylece hem ihtiyaçlar belirlenecek hem de bu listenin dışına çıkılmadan alışveriş yapılması sağlanacaktır.
Böylece hem maddi olarak hem de ihtiyaçlar doğrultusunda tasarruf yapılabilir. İhtiyaç listesi belirlenirken de önceliklerimiz olmalıdır. Zorunlu ve hayatı idame ettirebilecek türden ihtiyaçlarımızı önceliğimize almalıyız. Bunun dışındaki ihtiyaçlar ertelenebiliyor ise zorunlu ihtiyaç olmaktan çıkmaktadır.
2. Son Kullanma Tarihlerini Kontrol Etme
Bir ürünün üretim tarihi ve son kullanma tarihi o ürünün tazeliği konusunda bize fikir vermektedir. Kullanılan kimyasalın miktarını ya da ürünün tazeliğini bu son kullanma tarih aralıklarına bakarak anlayabiliriz. Bilinçli bir tüketici ürünün etiketini okumayı iyi bilmelidir. Son kullanma tarihi yaklaşmış veya tarihi geçmiş ürünleri almaz. Bu nedenle alacağı her ürünün önce etiketlerini kontrol eder ve tarihleri geçmiş ise mağaza sahiplerini ürünü satmamaları konusunda uyarır.
3. TSE Damgası Kontrolü
Ürünün TSE damgasına bakılması ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Türk Standartları Enstitüsü, sağlığa uygun olan gıdaları ya da kullanımda olan ürünlere izin vermektedir. Bunu da TSE damgası ile belirtmektedir. Bilinçli bir tüketici olabilmek için bu damgaların kontrol edilmesi ve ülkemize girişinin yasal yollardan olduğu tespit edilmelidir. TSE damgası sağlık açısından kullanılabilir özelliği taşımaktadır. Eğer bu damga bulunmuyorsa bu ürün sağlığa zararlıdır ya da ülkemize kaçak yoldan gelmiş demektir.
4. Fiş yada Fatura İsteme
Bilinçli tüketici olabilmek alışverişin takibini yapabilmeyi gerektirir. Bu nedenle alışverişten sonra mutlaka fiş ya da fatura istenmelidir. Bunun sonunca satın alınan ürünün vergilerini takip edebilir ve ürünün yasal olarak o fiyata satıldığının kontrolünü gerçekleştirebiliriz.
5. Garanti Belgesi Kontrolü
Genel olarak satılan her ürünün bir garanti belgesi olur. Bu nedenle ürünün garanti belgesi kontrol edilmeli ve imzalanmalıdır. Bu sayede garanti belgesi ile birlikte aldığınız üründe garanti süresi boyunca bir arıza tespit edildiğinde ücretsiz onarım ya da değişim hakkına sahip olunur. Bu ürünler genellikle elektronik cihazlarda tercih edilmektedir.
6. Ürün Araştırması Yapma
Bilinçli tüketici bir ürünü almadan önce o ürün hakkında detaylı araştırma yapar. Aynı ürünü farklı yerlerde farklı fiyata bulabilir. Bu nedenle en uygun ücreti olanını ve en kapsamlı şekilde olan ürünü tercih etmelidir.
7. Ürün Paket Kontrolü
Bilinçli tüketici bayat olan, paketi açılmış, kullanılmış yada paket içeriği yarım olan ürünleri almamalıdır. Bu ürünler depolarda fareler tarafından kemirilmiş yada açık kaldıkları için bozulmuş olabilir. Bilinçli tüketiciler açıkta satılan yiyecek ve içecekleri de mümkün olduğu almaktan çekinmelidir. Çünkü açıkta satılan ürünlerin son kullanma tarihi belirli değildir. Aynı zamanda üretim tarihlerinde de sıkıntı olabilir. Açıkta satılan yiyecekler genelde hijyenik koşullar altında üretilmez ve kalite standartlarına da uygun değillerdir. Bu nedenle bu ürünler TSE damgasından geçemez.
8. Ürün Değiştirme yada İade Etme
Bilinçli tüketici, bir mağazadan aldığı ürün eğer kusurlu çıkarsa, ürün paketi açılmış olsa dahi iade edebilmelidir. Alışveriş esnasında ürünle beraber aldığı alışveriş fişini mağazaya götürmekten ve ürünün iadesini veya değişimini istemekten çekinmemelidir.
Bunun kendisine verilmiş bir hak olduğunu unutmamalıdır. Eğer mağaza personelleri iadeye yada değişime yanaşmazlar ise bunun kendisine verilmiş bir hak olduğunu belirterek mağazayı tüketici hakları mahkemesine şikayet etmelidir.
9. Şikayet etmek
ALO 175 Tüketici hattı bulunmaktadır. Bilinçli bir tüketici bir sorun ile karşılaştığı zaman bu hattı aramaktan çekinmez ve sorunu bildirmesi durumunda kendisine anında yardımcı olunur.
Yazımda eklemeyi unuttuğum yerler varsa; eksik gördüğünüz, eklenmesini yada çıkarılmasını istediğiniz yerler varsa aşağıdaki alandan yorum yaparak bildirebilirsiniz.