[ads1]
Arşiv

Ayda Atmosfer Olmamasının Sonuçları

[ads1]

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Ayda atmosfer olmamasının sonuçları hakkında kısaca bilgi veriniz.

[/box]

Ayda Atmosferin Bulunmamasının Sonuçları Nelerdir?

Ayın diğer gezegenlerden farklı birçok yanı bulunmaktadır. Bunlardan en dikkat çekenleri arasında toz tabakası ile kaplı olmasıdır.

Ayrıca diğer bir özeliği ise atmosferinin yok denilecek kadar az olmasıdır. Bu sebeple ayda ısıyı tutacak bir yapı bulunmamaktadır. Atmosferinin bulunmaması,  ayın gündüzleri çok sıcak geceleri ise oldukça soğuk olmasına neden olmaktadır.

[ads1]

Atmosferinin bulunmamasının bir başka neticesi ise üzerine gelen meteorları parçalayamamasına neden olmaktadır. Ayda birçok çukurun bulunmasının sebebi bu meteorlardır. Açılan bu çukurlara ise bilim adamları krater ismini vermiştir.

Atmosferinin olmaması sebebiyle ayda hava olayları görülmemektedir. Kar, dolu ve yağmur gibi doğa olayları bu gezegende oluşmamaktadır. Astronotların ayak izlerinin kaybolmamasının altında yatan neden de tam olarak budur. Ay üç kısımdan oluşmaktadır. Kabuk, manto ve çekirdek olarak bu kısımlar adlandırılmıştır. Ay bir ışık kaynağı değildir. Güneşten aldığı ışığı yansıtmakta olduğundan ışık kaynağı gibi görülmektedir. Aynı dünya tarafından görünen ve görünmeyen olmak üzere iki yüzü bulunmaktadır. Görünmeyen yüzüne karanlık yüz denilmektedir.

Ayın kendi ekseni etrafında ve dünyanın etrafında olmak üzere iki hareket tipi bulunmaktadır. Bu iki dönüşünde süresi eşittir 27 gün 8 saat içerisinde kendi etrafında ve dünyanın etrafında dönüş hareketi yapmaktadır. Bu iki süreninde eşit olması sebebiyle dünyadan bakan bir kişi her zaman aynı noktayı görmektedir. Ayın kütlesi dünyanın kütlesinden küçüktür. Bu durum yer çekimini direk olarak etkilemektedir. Ayın yer çekimi ile dünyanın yer çekimi arasında 6 kat fark bulunmaktadır. Bu sebeple ayda 10 Kg olarak tartılan bir nesnenin dünyada 60 Kg olduğu görülmektedir.

Ayın dünyaya yakın olması durumunda da bazı olaylar dünyada yaşanmaktadır. Denizlerde meydana gelen gel git olaylarının sebebi dünyaya ayın son derece yakın olmasıdır. Ayın dünyaya yakın olmasında yaşanan en büyük etki olarak gel – git olayları gösterilmektedir.

Dünya üzerinden astronotlar aya ulaşmayı 12 Nisan 1961’de başarmıştır. Aya ilk giden astronot Yuri Gagarin’dir. Vostok uzay aracıyla bu yolculu yapmış ve tarihteki yerini almıştır. Aya ilk ayak basan astronot ise Neil Armstrong’dir.

[ads1]

Bu konu ile ilgili cevaplanmış diğer sorular;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu