Ayak Şişmesi Neden Olur, Nasıl Geçer?
Ayaklar insan vücudunda dengede durulmasını sağlayan bir fizyolojik organlardan birisidir. Bacak, ayak bileği ve ayak şişmesi, vücutta sıvı birikmesi manasına gelen periferik ödem olarak isimlendirilir.
İçindekiler
Ayak Şişmesi Neden Olur?
Ayaklarda rastlanan şişme problemi birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilmektedir.
- Ortopedik darbe sonucu meydana gelen şişme
- Böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına bağlı olarak görülen ayak ve ayak bileği şişmesi
- Aşırı sıcaklar ve nem artışının sebep olduğu şişmeler
- Aşırı kilo kan akışını azaltacağı için ayak ve ayak bileklerinde sıvı birikmesine sebep olabilir. Özellikle hamilelik döneminde vücut ağırlığı artması ile metabolizmik değişimlerden dolayı ayak şişmesi oluşur. Ek olarak hamilelik dönemindeki kan basıncında görülen artış kan akışının bozulmasına ve ayaklarda şişme görülmesine neden olabilir.
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri olarak da şişme görülebilir. Bu durumlarda yan etkiyi doktorunuzla paylaşarak ilacı kullanmaya devam edip etmeyeceğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Uzun süre hareketsiz kalmak veya uzun süre ayakta kalmak ayaklarda şişmeye neden olabilir.
- Enfeksiyon, darbe ve yaralanma gibi etkenler bu bölgede kan akışını arttırarak şişme görülmesine neden olabilir.
Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?
Kişi ayak şişmesi ile sık sık karşılaşıyorsa şişliğe sebep olan etkinin gözlenmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Evde ayak şişmesinin tedavisi için uygulayabileceğiniz bir kaç yöntem bulunmaktadır.
- Hareket etmek
- Tuz tüketiminize dikkat etmek
- Çok sıkı kıyafetlerden kaçınma
- Vücut kitle endeksine uygun kilo sınırında kalma
- Giyilen ayakkabının ayak numarası ve yapısına uygun olması
- Bacakları yüksekte tutma
Ayak Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şişme sebebi ile uzman doktora başvurduğunuzda sizlerden bazı testler isteyebilir. Ultrason görüntülemesi, kan testleri, röntgen görüntülemesi ve elektrokardiyogram gibi testler ile şişmenin sebebi belirlenecektir. Daha önceden geçirmiş olduğunuz böbrek ve karaciğer gibi rahatsızlıklarınız varsa eğer bu durumu mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız.
Eğer şişme dış etkenlerden meydana geldiyse yaralanma, darbe gibi bu duruma ortopedik şişme adı veriliyor. Ayak şişmesinin sebebine bağlı olarak tedavi yöntemi de değişiklik gösterir.