Arşimet Kimdir? Archimedes, M.Ö. 287 yılında Sicilya’da doğmuş, ünlü yunan matematikçi ve bilim insanıdır. Antik dünyanın ilk ve en büyük bilim insanı olarak kabul edilmektedir. Suyun kaldırma kuvvetini bulmuştur. Pek çok matematik tarihçisine göre integral hesabının temellerini de yine Arşimet atmıştır. Arşimet’in hayatı, buluşları, yaptığı çalışmalar ve matematiğe katkıları hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okumaya devam edin.
İçindekiler
Arşimet Hayatı
Arşimet hayatı boyunca kendini matematiğe ve bilime adamıştır. Öyle ki, Roma generali Sirakuza’yı kuşatmaya çalıştığı sırada Arşimet’in yaptığı silahlar yüzünden savaşı kazanmak konusunda oldukça zorlandığını söylemiştir. General Arşimet’in zekasına ve bilgisine övgüler saymıştır.
Arşimet’in yapmış olduğu bu silahların tamamı mekanik düzeneklerden oluşuyor ve her bir silahı yapabilmek için ileri derece de matematik ve fizik bilgisi gerektiriyordu. Yaptığı savaş silahlarından bir tanesini örnek vermek gerekirse, makaralar yardımıyla devasa ağırlıktaki taşları burçlara çıkarıyor ve kurduğu mancınık sistemini kullanarak düşmana fırlatıyordu. Hatta bir rivayete göre Arşimet Dev aynalar kullanarak Roma ordusunu yakmaya bile çalıştığı söylenmektedir.
Her ne kadar Arşimetin silahları o dönemin en iyi silahlarından olsa da Roma ordusu Sirakuza’ya girmeyi başarmıştır.
Arşimet’in Ölümü
Roma ordusu şehrin ileri gelenlerini olası bir ayaklanmaya karşı öldürmüştür. Arşimet ise onlardan ayrı bir yerde bir çubuk ile yere çizdiği proje hakkında düşünürken aynı ordunun farklı bir askeri tarafından sırtından vurularak öldürülmüştür.
Arşimet’in Yaptığı Çalışmalar
Architonnerre: Buharla Çalışan Top (Savaş Silahı)
Arşimet vidası: Suyu yükseltmek için kullanılan bir çeşit pompa.
Arşimet Pençesi: Denizden surlara yapılan saldırıları engellemek için yapılmış eski bir silah.
Arşimet’in buluşları
- Suyun kaldırma kuvvetini bulmuştur.
- İntegral hesaplamayı bulmuştur.
- Denge prensibini ilk kez ortaya atan kişi yine arşimet’tir.
- Sıvının dengesi kanununu bulmuştur.
- statik ve hidrostatik kanunlarını bulmuştur.