[ads1]
Arşiv

Almanya Seferi Nedenleri ve Sonuçları

[ads1]

Bu yazımızda Almanya Seferi Nedenleri ve Sonuçları hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştık.  Almanya Seferi 1532 yılında meydana gelmiştir. Zorunlu olması ile birlikte bir anda gerçekleşen bir sefer planıdır. Bunda Şarlken’in Kanuni Sultan Süleyman’ın uyarılarını dikkate almamasının büyük etkisi bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman Viyana’yı fethettikten sonra Almanya’yı fethetme kararı almıştır. İmparator Şarlken, Fransa’yı yenerek tüm Avrupa ya hakim olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman Şarlken’e başkaldıran Fransa ve Hollanda’nın farkındadır. Bununla birlikte Almanya’da da Protestanlık mezhebi oluşmaya başlamıştır. Bu durum da dini çatışmaları beraberinde getirmektedir. İmparator ve Papaya karşı milli devletler olan Fransa ve Hollanda’da isyanların hakim sürdüğü bir dönem olarak 1532 yılı karşımıza çıkmaktadır. Bu durum görüldüğü gibi Kanuni Sultan Süleyman için Almanya’ya karşı sefer düzenlenecek oldukça müsait bir zamanı oluşturmaktadır.

Almanya Seferi Nedenleri

  • Viyana Kuşatması geçmesine rağmen Kral Ferdinand Macar Krallığı unvanından vazgeçmek istemedi. Bu nedenle Budin’e tekrar saldırmak zorunda kaldı.
  • Kral Ferdinand’a destek veren Şarlken, Osmanlı İmparatorluğu’nu zor durumda bıraktı.
  • Kanuni Sultan Süleyman Kral Şarlken’in Ferdinand’a destek vermesini önlemek istedi. Bu nedenle 1532 yılında Almanya Seferi’ne çıkmıştır. Kanuni bu sefer ile Almanya’nın iç kısımlarına kadar savaşarak ilerlemiştir. Savaşta olan Şarlken ise, Ferdinand’a destek verecek durumda kalmamıştır.

Almanya Seferi Sonuçları

  • Ferdinand ve Şarlken, Kanuni’nin bu seferine karşı savaşmaya cesaret edememişlerdir. Bu nedenle Kanuni’nin Almanya Seferi sonrasında Ferdinand barışmak istemiştir. Almanya Seferi’nin sonucu olarak Osmanlı Devleti ile Avusturya İmparatorluğu arasında İstanbul Antlaşması yapılmıştır. Seferin bir yıl sürmesinin ardından İstanbul Antlaşması 1533 yılında imzalanmıştır.
  • İstanbul Antlaşmasına göre, Osmanlı Devleti Avusturya’ya birtakım yaptırımlar uygulamıştır. Macaristan’ı fetheden Osmanlı Devleti oraya imparator olarak Yanoş’u getirmiştir. İstanbul Antlaşmasına göre de kral Ferdinand ve sonrası hükümdarları Macaristan’da Yanoş’un hükümdarlığını tanıyacaktır.
  • Antlaşmaya bağlı kalınarak Avusturya, Osmanlı Devleti’ne yıllık vergi verecektir.
  • Avusturya kralı protokolde Osmanlı sadrazamı ile eşit şartlarda rütbede sayılacaktır. Ferdinand’ın bu maddeyi imzalaması ve kabul etmesi, Kanuni Sultan Süleyman’ı, kendinden daha üstün olarak gördüğünü kabul etmesidir.
  • Almanya Seferi sonucunda oldukça büyük başarılara imza atan Osmanlı Devleti, Avusturya kralından üstün olduğunu dünyaya duyurmuştur. Bu seferden sonra Avusturya her dönemde Osmanlı Devleti’ne saldırma teşebbüsünde bulunmuştur. Fakat hiçbir zaman başarılı olamamıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu