Alçakgönüllülük Nedir, Ne demek?
Alçakgönüllülük Kendini olduğundan daha büyük göstermeyen ve her konuda mütevazi olmaya çalışmaya denir.
Bu görüşü hayatına yaşam felsefesi olarak edinmiş ve her fırsatta mütevazi bir şekilde konuşan, hayat yaşayan insanlara ise alçak gönüllü denilmektedir. Kişinin her bakımdan mütevazi bir hayat sürmesi şarttır. Kıyafeti ile giyimi ile alçakgönüllülük başkalarını ezmeden temizliğine özen göstererek sade bir giyimi kabul eder. Konuşmada alçak gönüllülük, konuşma esnasında kimseyi ezmeden ve kalp kırmadan, büyüklenmeden ifade etmeyi, iletişim kurmayı anlatır. Yaşam tarzında alçak gönüllülük, kişilerin hayatlarına çeki düzen vermesini ve kimseyi incitici şekilde davranmaması gerektiğini ifade etmektedir. Alçak gönüllü olabilmek bir meziyet ister. Bunu başarabilen insanlar ömür boyu yaşamlarında mütevaziliği bırakmayarak kendi benliklerini kolayca bulabilirler.
Her zaman bir taraf kazanacaksa bu alçak gönüllü olan kişiler olur. Çünkü onlar olaylara daha sağduyulu yaklaşmaktadır. Her insan kendini alçak gönüllü bir yaşamın kapısına araladığı takdirde benliğinde olan değişimleri hissedecektir.
Alçakgönüllü Olmak Bir Meziyettir
İnsanlar arasında büyüklük gösterenler toplum tarafından sevilmez. Tam tersi olarak alçak gönüllü olan yani mütevazi olan insanlar toplum tarafından kabul görürler. Allah, kullarına kendi sıfatlarından ilim, irade, mazhar ( görme, işitme, kelam ) olarak vasıfları az da olsa kullarına vermiştir. Fakat üç sıfatı vermeyerek kendine mahsus kılmıştır. Bu üç sıfat; büyüklük, kimseye muhtaç olmamak, yaratmaktır. Bu nedenle büyüklük taslamak insanoğlunun yapmaması gereken bir durumdur. Tam tersi olarak alçak gönüllü davranılması gerekmektedir. Kibirli olup üstünlük kurulma işlemi Allah’a şirk koşmak olarak atfedilmiştir. Bu nedenle kibirli olan kişiler de sevilmez.
“Allah için tevazu göstereni Allah–u Teala yükseltir. Kim de kibirli davranır ise Allah da onu alçaltır” olarak hadis-i şerif bulunmaktadır. Bu hadis insanların Rabbine sığınarak tevazu göstermesi ve alçak gönüllü olması amacıyla yaratıldığını bildirmektedir. Bu nedenle alçak gönüllü olma eylemi oldukça önemlidir. Her insanın kendinde pay biçmesi gereken bir durumdur.
İnsan suret ve sıfat olmak üzere iki şeyden ibarettir. Allah kişilerin suretlerine değil, sıfatlarına bakmaktadır. Kişilerin kalplerine ve yapmış olduğu amellere bakmaktadır. Bu nedenle kibirlenmek de Allah’ın yasakladığı bir şey olduğu için uzak durulması gerekmektedir. Alçakgönüllülük ile ilgili hadislerde ya da örnek olaylarda geçtiği üzere kibirlenen insanın da sonunda kibirlendiği şey ile imtihan edileceğine yöneliktir. Bu nedenle insanlar davranışlarına ve konuşmalarına dikkat etmelidir. Alçak gönüllü olmak bir insanın hayatının tam merkezine oturtması gereken ender değerlerden bir tanesidir. Bu değerler kapsamında insan hayatını değiştirebilir ve daha mütevazi bir yaşam sürebilir.