Halk arasında ağız yarası olarak da bilinen aft ortası beyaz delikli ve kenarları kırmızı gibi görünen ağız içinde oluşan ve ağrı yapan yaralardır. Ağızda dil, diş eti, yanak, damak gibi hassas bölgelerde görülür. Toplumun %20’sinde görülür ve acı, kaşıntı, yanma gibi etkilere sebep olur. Ağız mukozasının herhangi bir yerinde değişik boyut ve görünümlere sahip olan aft, bazen ağız içindeki mukoza epiteli olarak adlandırılan nemli örtüyü bazen de çok daha derin dokulara ulaşarak çeşitli lezyonlar oluşturan bir oral ülser şeklidir.
Şekli genellikle oval ya da yuvarlak olup, sarı, beyaz, gri renkli görünüme sahiptir. Aftın boyutuna, şiddetine bağlı olarak verdiği acı hissi ve rahatsızlıktan dolayı kişinin yemek yemesine, konuşmasına engel olabilir. Aft çoğunlukla düzensiz aralıklarla tekrarlar ve kendi kendine iki üç hafta içinde iyileşerek yok olur. Çoğu zaman tek olarak çıksalar da bazen ağzın farklı bölgelerinde birden çok da görülebilir. Aftlar boyutlarına göre üç grupta incelenir:
- Minör Aft: En yaygın görülen oral aft türüdür. Çapları 1 cm’den küçüktür ve orta şiddette ağrılıdır. Genellikle bir iki hafta içerisinde mukoza epitelinde iz bırakmadan iyileşen yüzeysel aftlardır.
- Major Aft: Nadiren görülen bu aftlar 1 cm’den büyük çapa sahiptirler. 2 ile 6 hafta içinde yara bırakarak iyileşen daha derin bir aft türüdür. Bazı hastalarda aftın yanında ateş ve halsizlik de eşlik edebilir.
- Herpetiform Aft: Boyut olarak daha küçük bir yapıya sahip olan bu aft genellikle birleşme eğilimindedir ve ileri yaşlarda daha sık görülen bir türdür. İz bırakmadan 7 ile 30 gün içinde iyileşir.
Aft Neden Çıkar?
B12 vitamini, folik asit ve demir eksikliği, ağız mukozasını tahriş edebilecek yiyecekler, ağzı yakacak derecede sıcak yiyecekler, gıda alerjileri, sigara, diş macununun içerdiği kimyasal maddeler, stres, travma, kaygı bozuklukları aft çıkmasına neden olarak gösterilir. Bunların yanında premenstürel dönem, ilaç kullanımları, hormonal değişiklikler gibi pek çok sebepleri vardır. Toplumun %20’sinde aftlar tekrarlayan bir şekilde görülür. Tekrarlayan aftların erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.
Aft Ne İyi Gelir?
Evde uygulanan tedaviler iyileştirici etki gösteriyor gibi olsa da yinede bir hekime başvurmak her zaman daha etkili olacaktır. Fakat evde de küçük çaplı aftları geçirmek ya da şiddetini azaltmak için farklı bakımlar uygulanabilir.
- Tuzlu Su: Tuzlu su aftların kurutulmasına yardımcı olur. Günde 3 kere ağzınızı tuzlu ılık su ile gargara yapabilirsiniz.
- Elma Sirkesi: Elma sirkesinin mikropları, bakterileri yok etme kabiliyeti vardır. Bir tatlı kaşığı elma sirkesini bir çay bardağı suyla karıştırıp ağzınızı günde bir defa gargara yapabilirsiniz.
- Karanfil Yağı: Karanfil yağının ağız ağrılarında ağrı azaltma özelliği bulunmaktadır. Aft olan bölgeye akşam yatmadan önce karanfil yağı sürebilirsiniz.
Merhaba, makalenizde aft çıkmasının nedenlerini ve nasıl iyileştiğini anlatmışsınız. Ancak, aft çıkmasının belirli ilaçların yan etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Bazı insanlar belirli ilaçları kullandıktan sonra daha sık aft çıktığını fark etmiştir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi alabilir miyim? Teşekkürler.