Sağlık

Mastektomi Nedir?

Mastektomi Nedir? Memenin herhangi bir rahatsızlık durumunda alınması işlemidir. Uzman hekimlerce gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur. Genellikle meme kanseri teşhisi sonucunda gerçekleştirilir. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması olarak tanımlanabilir. Kadınlarda yaygın olarak görülen kanser türüdür.

Operasyon kanserin bulunduğu bölgeye ve yayılımına göre tek meme üzerinde gerçekleşebileceği gibi iki meme üzerinde de gerçekleşebiliyor. Kişilerin genetik yapılarında bu kanser türünün varlığının olması sebebi ile önlem olarak da bu operasyon gerçekleştirilebiliyor. Operasyon sayısı, operasyon sonrası düzenli kontroller ile uzman hekimler tarafından tespit edildiği taktirde artabiliyor.

Mastektomi Türleri

Masektomi türleri cerrahi işlemin türüne ve uygulanacak dokuya göre değişiklik gösterir.

Bunlar;

  • Total(simple, basit) mastektomi; Meme uçlarıyla beraber tüm memenin alındığı operasyondur. Koltuk altı lenf bezleri ile meme altı kas doku alınmamaktadır.
  • Double(çift) mastektomi; Çeşitli sebeplerle meme kanseri riskinin yüksek olduğunun saptanması durumunda koruyucu olarak uygulanılan bir yöntemdir. Her iki meme de alınır.
  • Radikal mastektomi; Meme ile birlikte koltuk altı lenf bezleri ve meme altı kas dokularının tamamının alındığı yöntemdir.
  • Modifiye radikal mastektomi; Meme dokusunun ve koltukaltı lenf bezlerinin tamamının alındığı fakat meme altı kas dokusunun bırakıldığı operasyondur.
  • Meme başı koruyucu mastektomi; Erken kanser evresinde veya kanserin bulunduğu bölgenin meme ucuna uzakta olması durumunda uygulanır. Yenilikçi bir yöntemdir. Deri, meme başı ve meme dokusu korunur.
  • Cilt koruyucu mastektomi; Meme dokusu ve meme başının alınıp meme üstündeki dokunun büyük bir kısmının korunduğu operasyon türüdür. Meme müdahale esnasında tekrar yapılandırabilir.

Bu türlerin dışında genişletilmiş mastektomi, lenf nodu cerrahileri, lumpektomi, kuadrenektomi gibi teknikler de mevcuttur.

Mastektomi Nasıl Uygulanır?

Meme kanserinin türüne, boyutuna ve bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Uzman hekimler tarafında ameliyat öncesi ve sonrası tüm komplikasyonlar hastaya iletilir. Ameliyat öncesi varsa kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar sonlandırılır. Belirli bir süreden sonra yemek yeme ve su tüketimi kesilir. Genel anestezi uygulanır. Operasyonun tütüne göre uygun kesici aletlerle kanserli bölgeye müdahale gerçekleşir. Yapılandırma yapılacak ise ilgili hekim tarafından yapılır. Ameliyat sonrası ağır taşıma yasaklanır. Aksi durumda hekime başvuru tavsiye edilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu