Emar, Manyetik rezonans görüntüleme kısaca MR olarak adlandırılır. Vücut üzerindeki görüntüleri detaylı ve ayrıntılı görülmesi açısından mıknatıs, radyodalgaları ve bilgisayar yardımı ile uygulanan bir çeşit testtir.
İçindekiler
Emar (MR) Nedir?
Manyetik rezonans cihazı oldukça büyük ve tüp görünümlü mıknatıslardır. Emar cihazı‘nın içerisine girildiği zaman güçlü bir radyasyon alınır. Radyo dalgaları sayesinde vücudun ilgili bölümünün bilgisayar üzerinden kesitlere ulaşılması mümkündür.
Emar Neden Çekilir?
Manyetik rezonans sayesinde ameliyat olunmadan hastanın kemik, iskelet yapısını rahatlıkla görmek mümkündür. Görüntü kalitesi oldukça yüksek ve çözünürlüklüdür. Emar çekimi sayesinde vücudu açmadan cihaz sayesinde tedavi işlemlerini yapmak mümkündür. Bu sayede hem pratik hem de hızlı çözüme ulaşılır. Özellikle detay gerektiren sinirsel uyarılar için MR oldukça etkili yöntemdir.
Emar Nasıl Çekilir?
Hastanın durumuna göre önceden yemek yeme, su içme gibi rutin yapılan davranışlara belirli bir saat ara verilmesi gerekir. Bazen de doktor, hastanın ilgili durumuna göre fazla su tüketme gibi isteği olabilir. Kısaca bu tarz durumlar hasta muayene olduktan sonra karar verilir.
Mr Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Boynumuza, kolumuza veya kulağımıza taktığımız takılar evde bırakılmalıdır.
- Evden çıkmadan önce rahat kıyafet tercih edilmelidir.
- Hastane sırasında önlük giyilme durumu söz konusu ise metal olan her şey çıkarılmalıdır.
- Herhangi kapalı olan korkusu hastalar önceden doktoruna bu tarz bilgiyi vermelidir. Doktor uygun görürse hastaya sakinleştirici ilaç verir.
Birçok emar çekim türü vardır. İşte bazı emar çeşitleri;
- Beyin mr
- Mr anjiyografi
- Fonksiyonel mr
- Difüzyon mr
- Perfüzyon mr
- Kalp ve damar sistemi emarı
- Meme emarı
- Prostat emarı
- Kas iskelet sistemi emarı
- Tüm vücut emarı gibi hastanın durumuna göre çeşitleri vardır.
En uzun süren mr tüm vücut emarıdır. Yaklaşık olarak bir saat sürer ve vücudun her tarafı detaylı olarak incelenir. Tüm vücut emarı genellikle iltihap, kanser gibi önemli hastalıkların teşhisini koymak için yapılır.
Emar esnasında yüksek radyasyon alındığı için sonrasında duş alınması hasta için olur. Yoğurt tüketilmesi de radyasyonu engelleyici ve dağıtıcı bir faktör olarak bilinir. İnsanın belirli seviyede radyasyon alması gerekir aksi taktirde insan vücuduna büyük zararı vardır.